Joop Fiege: Ik wil zien of ik als trainer overeind blijf in het buitenland

HANDBAL - "Ik heb in Portugal gespeeld als handballer. Ik ben benieuwd of ik ook als trainer overeind kan blijven in het buitenland", dat zegt Hurry Up-trainer Joop Fiege (53). Vanmiddag werd bekend dat hij volgend seizoen trainer is van het Zwitserse RTV Basel.
"Het is een beetje te vergelijken met Hurry Up, zeven jaar geleden. Een kleine ploeg, maar wel met potentie en mensen die er wat van willen maken", verklaart Fiege.

Nederlandse trainers staan minder hoog aangeschreven

De Zwitserse competitie staat hoger aangeschreven dan die van Nederland. Maar ook Zwitserland is geen uitgesproken tophandballand. "Ik heb ermee te maken dat ik een Nederlander ben. De tophandballanden als Zweden, Denemarken, Duitsland, Kroatië en Spanje hebben allemaal trainers die hoger aangeschreven staan dan de Nederlanders. Dus je hebt het gewoon lastig in de competitie om een club te krijgen", zegt Fiege.

Basel is een gemêleerd gezelschap

In Zwitserland krijgt de trainer te maken met een internationaal gezelschap. "Ze hebben een aantal Duitsers een aantal Zwitsers, een Serviër, een Kroaat, een Roemeen en een Zweed dus ik kan m'n talenkennis botvieren daar".

Duits met een accent

Basel ligt op het drielandenpunt van Zwitserland, Duitsland en Frankrijk. Er wordt Duits met een accent gesproken, wat volgens Fiege moeilijk te verstaan is. "Maar ik heb in Portugal als handballer ook in drie weken 'handbal-Portugees' geleerd. Als je daar bent gaat het snel. Maar het moet nog wel wat verbeteren".

Contract voor één seizoen

Fiege tekent een contract voor één seizoen. "Daar kies ik bewust voor. Als het heel goed gaat, willen andere clubs je misschien ook wel hebben. Als je het goed naar je zin hebt ga je nog een jaartje verlengen en als het helemaal niks is en ik wil huilend naar huis, dan ga ik huilend naar huis en dan ben ik weg."

Fiege kiest voor uitdaging, niet voor geld

Op de vraag of hij voor geld kiest moet Fiege lachen: "Nee, het is handbal. Er zijn een paar mensen die worden miljonair in het handbal, maar daar zit geen Nederlander bij. Dit is puur uitdaging, jezelf verder willen ontwikkelen en triggeren en dat doe ik".

Gezin blijft in Emmen

Z'n vrouw en drie zonen blijven vooralsnog in Emmen wonen. "Ik denk dat ze regelmatig in Zwitserland zijn, dus dat komt goed. Het was al een paar jaar voorgekookt. Ze wisten dat als dit voorbij zou komen, dat ik het dan aan zou pakken. Ze hebben er een tweede huis bij in een ander land, in een andere cultuur, dus daar word je ook vrolijk van", besluit Fiege

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.