Toegangsmarkering Koloniën van Weldadigheid onthuld in Willemsoord

WILLEMSOORD - Het eerste markeringspunt van de Koloniën van Weldadigheid is vanmorgen onthuld in Willemsoord.
Het gaat om een betonnen ornament met daarop een beeltenis van Johannes van den Bosch die in 1818 de Maatschappij van Weldadigheid oprichtte en de tekst 'Welkom in de Kolonie'.
Verpauperde landgenoten
De Maatschappij van Weldadigheid werd begin 19de eeuw opgezet om verpauperde landgenoten werk, onderdak, onderwijs en zorg te verlenen. De in Frederiksoord, Wilhelminaoord en Willemsoord ondergebrachte gezinnen kwamen veelal uit vrije wil. In Veenhuizen was dat anders, daar ging het om gestichten om landlopers, gestraften, bedelaars, wezen en vondelingen te huisvesten.
200 jaar
In 2018 viert de Maatschappij van Weldadigheid het 200-jarig bestaan en mogelijk krijgt de kolonie dan een plekje op de erfgoedlijst van Unesco.
Op dit moment werken meerdere partijen aan ontwikkelingen om het gebied te versterken. Een daarvan is het plaatsten van de toegangsmarkering in de zogeheten vrije koloniën, waar mensen dus vrijwillig naar toe kwamen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.