Beste winter in jaren voor bijen

AMEN - Bijen zijn de winter sinds jaren niet zo goed doorgekomen. Het aantal bijenvolken dat deze winter is gestorven ligt extreem laag.
Imkers zijn 6,5 procent van hun bijenvolken kwijt geraakt, terwijl dit het jaar daarvoor nog op 10 procent lag. In 2011 overleefde zelfs 20 procent van de bijenvolken de winter niet.
Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van Wageningen Universiteit, de Nederlandse Bijenhoudersvereniging en onderzoeksinstituut Naturalis.

Varroamijt

Dat steeds meer bijen de winter overleven komt volgens de onderzoekers doordat imkers er beter in slagen de varroamijt te bestrijden. Deze parasiet zuigt het bloed op van bijen waardoor het insect ziek wordt en uiteindelijk doodgaat.
De varroamijt is wereldwijd de grootste bedreiging van de honingbij. Imkers werken steeds meer met bijen die beter tegen deze parasiet en ander plagen opgewassen zijn. Ook het zachte weer het ervoor gezorgd dat minder bijen zijn gestorven.

Verslapping bij imkers

Toch waarschuwt imker en eigenaar van een groothandel in imkerbenodigdheden Bert Pranger ervoor om niet direct een gat in de lucht te springen. "Als het goed gaat, duurt het meestal twee of drie jaar tot er weer meer bijensterfte komt." Volgens Pranger komt die golfbeweging onder andere doordat imkers soms verslappen in hun strijd tegen bijenziektes en -plagen.
Ook is het nog te vroeg in het jaar om te juichen. "De komende weken sterven alle winterbijen en dan moet je genoeg nieuwgeboren bijen hebben. Als je dus over drie weken nog een goed volk hebt, dan heb je het overleefd als imker", zegt Pranger.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.