Drie jaar cel en tbs voor Hoogeveense brandstichter

ASSEN/HOOGEVEEN – Een 40-jarige man uit Hoogeveen is voor het stichten van meerdere branden en een poging daartoe veroordeeld tot drie jaar cel en tbs met dwangverpleging.
De man stichtte in mei en juli vorig jaar ’s nachts drie branden bij woningen aan de Alteveerstraat. Bij een woning aan de Sloodstraat bleef het bij een poging. In alle gevallen werd het vuur snel ontdekt, waardoor de schade beperkt bleef tot schade aan schuttingen, kozijnen, gesprongen ramen en roet- en rookschade in woningen.

Overleden moeder

Ook stak hij in een aanhanger en enkele containers in brand. Op de aanhanger, die geparkeerd stond aan de Alteveerstraat, lagen de spullen van de pas overleden moeder van de eigenaar van het voertuig. Alles ging in vlammen op.

Proeftijd

In 2008 werd de Hoogevener veroordeeld tot veertig maanden cel, waarvan twaalf voorwaardelijk, voor het stichten van drie branden in Groningen. Bij zijn gevangenisstraf kreeg hij destijds een proeftijd van vijf jaar. De proeftijd was net om toen hij in Hoogeveen branden ging stichten. Dat rekent de rechtbank hem zwaar aan.

Psychische stoornissen

De man zei tijdens de rechtszaak dat hij opnieuw branden stichtte omdat hij ‘zwaar aan de drugs zat’. Of hij een ziekelijke neiging heeft tot het stichten van branden en dus pyromaan is, hebben gedragsdeskundigen niet kunnen vaststellen, omdat de man weinig kwijt wilde over de branden. Wel heeft de Hoogevener andere psychische stoornissen, waardoor hij verminderd toerekeningsvatbaar verklaard is.

Kans op herhaling

Vanwege zijn psychische problemen vindt de rechtbank de eis van vijf jaar cel van de officier van justitie te hoog. Wel vindt de rechtbank conform de eis tbs nodig voor de beveiliging van de maatschappij. Deskundigen schatten de kans dat hij in herhaling valt nog steeds hoog in.

Onrust

Sinds 2013 hebben er talloze verdachte branden gewoed in Hoogeveen. De Hoogevener heeft “door het stichten van branden voeding gegeven aan de angst en onrust die er al waren in Hoogeveen”, oordeelde de rechtbank. De man moet aan twee gedupeerden in totaal 2400 euro schadevergoeding betalen.
Sinds vorig jaar zomer zijn er negen verdachten aangehouden. Twee neven die onder meer worden verdacht van brandstichting bij de Hoogeveense postduiven vereniging De Snelle Wieken horen dinsdag hun straf.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.