Herinneringscentrum zoekt voorwerpen uit de oorlog

HOOGHALEN - Niet weggooien! Dat is de naam van de actie die Herinneringscentrum Kamp Westerbork ook dit jaar weer houdt.
Nog altijd duiken objecten uit de Tweede Wereldoorlog op, bijvoorbeeld bij een verhuizing of bij het opruimen van de zolder.

Spaarpotje

Een voorbeeld hiervan is een bijzondere spaarpot van een joods meisje uit Noordbroek. Na 73 jaar kwam het spaarpotje van de 3-jarige Wilhelmina Wolf boven water. De moeder van het meisje gaf in 1942 het spaarpotje in bewaring bij de burgemeester, toen zij en haar dochter zich moesten melden voor deportatie naar Westerbork.
Nieuwe inzichten
Volgens conservator Guido Abuys van het Herinneringscentrum geven nieuwe spullen vaak andere inzichten. Kort geleden kwam er een dagboek uit Kamp Westerbork binnen: "Dit dagboek gaf ons een andere kijk op het kamp in de oorlog. Het geeft ons weer nieuwe inzichten in de geschiedenis."
Medewerkers van het Herinneringscentrum staan klaar op 3 mei, om meegebrachte voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog te bekijken en vragen te beantwoorden.
Het spaarpotje van Wilhelmina Wolf is te zien in het museum van Kamp Westerbork.

Zondag in ons radioprogramma Drenthe Toen hoort u een uitgebreid interview met Guido Abuys over de actie
Niet Weggooien!

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.