Europese Commissie: Duits tolplan is discriminerend

Komt er tolheffing op Duitse wegen (archieffoto RTV Drenthe)
Komt er tolheffing op Duitse wegen (archieffoto RTV Drenthe)
COEVORDEN - Het Duitse plan om tolheffing in te gaan voeren voor personenauto's moet worden aangepast. Er is sprake van discriminatie van buitenlandse automobilisten en dat is in strijd met Europese regels. De Europese Commissie maant Duitsland vandaag dan ook dit aan te passen, anders dreigt een gang naar het Europees Hof van Justitie.
Het is niet de eerste keer dat Brussel de Duitse plannen
, maar die kritiek werd niet opgevolgd. Het dagelijks bestuur van de EU is dan ook genoodzaakt officieel deze (tweede) stap in de zogeheten inbreukprocedure te nemen.
Compensatie
Duitsland wil met de tolheffing iedereen laten betalen voor het gebruik van snelwegen, maar Duitse autobezitters krijgen de tol gecompenseerd via een verlaging van de wegenbelasting. Volgens de Europese regels is een tolsysteem of kilometerheffingssysteem uitsluitend toegestaan als het niet discrimineert op nationaliteit.
Wet aanpassen
Duitsland heeft nu twee maanden de tijd om Brussel te informeren hoe het de wet zal aanpassen zodat er geen sprake meer is van discriminatie. Het Duitse tolsysteem is nog niet ingevoerd door het geschil met Brussel. Ook Nederland is fel gekant tegen het Duitse tolplan.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.