Gemeenteraad unaniem akkoord met nieuw reïntegratiebeleid Midden-Drenthe

Het gemeentehuis in Beilen (Rechten: Janet Oortwijn / RTV Drenthe)
Het gemeentehuis in Beilen (Rechten: Janet Oortwijn / RTV Drenthe)
BEILEN - De gemeenteraad van Midden-Drenthe is unaniem akkoord gegaan met het nieuwe reïntegratiebeleid van de gemeente.
Het nieuwe beleid komt naar voren in de reïntegratienota 2016-2020, die de titel 'Re-integratie is netwerken' draagt. Daarin staat dat mensen met een bijstandsuitkering zo snel mogelijk aan het werk moeten en dat ze daar zelf een belangrijke rol in spelen. Het beleid moet voor meer duidelijkheid zorgen. Verder wil de gemeente mensen in de bijstand helpen bij het vergroten van een netwerk, zodat de kans op een baan groter wordt. De gemeente gaat onder andere netwerkbijeenkomsten organiseren.
Ontevreden
De fractie van D66 liet eerder weten niet tevreden te zijn over het nieuwe beleid. Zo vindt de partij dat er inzicht in de resultaten van het beleid gecreëerd moeten worden. Verantwoordelijk wethouder Gerard Lohuis zegde vanavond in de gemeenteraad toe daar afspraken over te willen maken. Onder die voorwaarden is D66 akkoord gegaan.

Vijftien rechtszaken

In 2014 bleek uit onderzoek van RTV Drenthe dat er zo'n vijftien rechtszaken liepen tegen de gemeente Midden-Drenthe over het bijstands- en reïntegratiebeleid. Midden-Drenthe was daarmee koploper in de provincie. Bijstandsgerechtigden hadden het gevoel dat ze snel gekort werden door de gemeente en voelden zich hierdoor niet serieus genomen. Het aantal rechtszaken is inmiddels gedaald naar negen.
Vertrek Jan Broertjes
Het bijstandsbeleid leidde tot het vertrek van toenmalig burgemeester Jan Broertjes. Hij vertrok op 1 januari 2015, nadat bekend was geworden dat hij een bijstandsgerechtigde vrouw geld had geboden als ze haar juridische procedures zou staken.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.