Scepsis over huizenplan Beilen-Oost: 'Het is een schip gedoemd onder te gaan'

Een plattegrond van Beilen-Oost
(afbeelding: Gemeente Midden-Drenthe)
Een plattegrond van Beilen-Oost (afbeelding: Gemeente Midden-Drenthe)
BEILEN - De plannen die de gemeente Midden-Drenthe heeft met Beilen-Oost, verdelen de gemeenteraad.
De gemeente kocht ruim acht jaar geleden 22 hectare boerengrond om huizen te realiseren en ziet het liefst dat er dit jaar nog gebouwd wordt. In het gebied langs de Beilerstroom kunnen tussen de honderd en tweehonderd huizen komen.
Zes miljoen
Midden-Drenthe wil mensen veel vrijheid geven bij hun woonwensen. Het motto daarbij is: zoveel mogelijk vrijheid en zo min mogelijk regels, als het maar duurzaam is. Zo moeten de toekomstige bewoners niet alleen het huis zelf bouwen, maar ook de riolering, de wegen en de paden daarbij aanleggen. Het college wil voor de realisering van de duurzame woonwijk een krediet van zes miljoen beschikbaar stellen.
Onderzoek naar haalbaarheid
Dat stuit diverse partijen in de gemeenteraad tegen de borst. "Beilen-Oost is ambitieus", aldus Heleen Jurgens, fractievoorzitter van de VVD. "Met de fors verwachte krimp, ontslagen bij GGZ en de Domo is er sprake van daling van de werkgelegenheid hier. De financiële risico's zijn gebaseerd op open einden." De VVD ziet het liefst dat de gemeente een onafhankelijk haalbaarheidsonderzoek doet.
Ook de fractie van Gemeentebelangen wil een onderzoek. "Wij plaatsen bij het plan onze vraagtekens. De gemeente bewandelt een weg met grote financiële risico's."
Ten onder gaan
"Wat is hier haalbaar van? Helemaal niks!", zegt fractievoorzitter van Gemeentebelangen Smilde-Beilen-Westerbork, Charles de Haas. "Het is een schip van risico's, dat gedoemd is te gaan varen en gedoemd is onder te gaan."
Een onderzoek lijkt De Haas dan ook een goed plan: "Dat brengt verlichting. Dan kunnen we daarna kijken wat er van dit fantastische plan overblijft", eindigt de fractievoorzitter van Gemeentebelangen Smilde-Beilen-Westerbork sarcastisch. De Haas noemt de plannen "de grootste miskoop van de gemeente".
Hart vasthouden
"Het was fijn geweest als we de spelregels voor de initiatiefnemers mee hadden kunnen nemen", legt D66-raadslid André Westerdijk uit. "Er moet snel meer duidelijkheid voor initiatiefnemers en de gemeenteraad komen. We vinden het een fantastisch concept, maar we houden ons hart vast."

ChristenUnie: Gedurfd, spannend en mooi

Coalitiepartijen ChristenUnie en PvdA noemen het plan ambitieus. "Mooi en uniek dat zo'n plan kan in de gemeente. Het is sympathiek, gedurfd, spannend en mooi", vindt ChristenUnie-fractievoorzitter Henk Heideveld.
Best wel spannend
Wethouder Emko Dolfing: "Het is een plan en plek waar niet iedere doorsnee inwoner van Nederland wil wonen. Het is best wel spannend, maar het is in onze ogen een verantwoorde opzet." Hij adviseerde de raad dan ook om eerst akkoord te gaan met het bedrag van zes miljoen en wil daarna een bijeenkomst organiseren waarin de raadsleden gezamenlijk van gedachten wisselen.
In mei praat de gemeenteraad verder over de plannen met Beilen-Oost.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.