Grote ketels distilleerderij aangekomen in Exloo

EXLOO - Het was even billenknijpen vanmorgen in Exloo. Pasten alle ketels van distilleerderij Turv wel door de deur naar binnen?
Maar liefst anderhalf jaar levertijd zat er op deze grote distilleerderij, die speciaal ontworpen en gefabriceerd werd in het zuiden van Duitsland. Vooral de grootste ketel die maar liefst 2.500 kilo, weegt was even spannend; zou de eigen vorkheftruck dit gewicht wel aankunnen en hij wel door de deur passen?

Maak liever zelf fout

Eigenaar Matthieu Smakman rijdt alles zelf naar binnen: "Na al die jaren voorbereiding, maak ik liever zelf een fout dan dat iemand anders dat doet. Maar gelukkig paste het, ondanks dat mijn vrouw Helmy dacht van niet. Maar zij is dan ook de voorzichtige van ons tweeën."

2.500 liter drank per dag

Tot nu toe werd alleen met een proefopstelling sterke drank gemaakt. Wanneer de nieuwe grote distilleerderij werkt, kunnen Matthieu en Hermy 2.500 liter jenever, gin, whisky en streekproducten per dag maken. Dat betekent dat Drenthe na 40 jaar weer een distilleerderij krijgt.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.