Expositie van Nederlandse en gevluchte Syrische kunstenaars geopend in Hoogeveen

HOOGEVEEN - Burgemeester Karel Loohuis van Hoogeveen opende vrijdagmiddag in De Tamboer de tentoonstelling 'Over The Wall'. In de expositie zijn werken van Nederlandse en gevluchte Syrische kunstenaars te zien.
Initiatiefnemer Jacob Bos wil met het project een tegenwicht bieden aan negativiteit rondom asielzoekers.
Thema is vrijheid
Het centrale thema van 'Over The Wall' is vrijheid. De titel van de tentoonstelling verwijst naar het nummer 'Over de Muur' van Klein Orkest. Daarin zijn alleen de vogels zo vrij dat ze gemakkelijk over de Berlijnse Muur vliegen.
Tegenwoordig geldt hetzelfde op grotere schaal volgens Bos: "Ook nu vliegen alleen de vogels vrij van het Oosten naar het Westen." Om dat te benadrukken maakte de kunstenaar twee beelden van glazen kraanvogels.

'Ik kan niet uitleggen hoe ik mij voel'

Mahmoud Al Nahas is de eerste Syrische vluchteling die zich aansloot bij het kunstproject. In de expositie hangen vier schilderijen van hem. Die symboliseren de wedergeboorte van mensen die kapot zijn gemaakt door het geweld in Syrië. Voor Al Nahas is de opening een bijzonder moment. "Ik kan niet uitleggen hoe ik me nu voel", zegt hij.
De expositie is de hele maand mei in De Tamboer te zien. In november volgt nog een soortgelijk project in Meppel.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.