Zo'n 20 jonge tractorrijders van de Drentse wegen gehouden door het CBR

Rijles (Rechten: RTV Drenthe / Jeroen Kelderman)
Rijles (Rechten: RTV Drenthe / Jeroen Kelderman)
ASSEN - Ongeveer een kwart van alle jongeren in Drenthe dat examen deed voor het nieuwe rijbewijs-T, verplicht om met een tractor de openbare weg op te mogen, is gezakt.
Het gaat om zo'n 20 Drentse jongeren, vooral van 16 en 17 jaar oud, die tot vorig jaar wel gewoon zouden zijn toegelaten op de weg. Sinds
beslist het CBR wie er met een tractor de weg op mag. En misschien nog wel belangrijker: wie niet.
Eisen opgeschroefd
Dat er nu ook mensen zakken voor hun rijbewijs is goed nieuws voor de verkeersveiligheid in de buitengebieden. Het tractorcertificaat, de voorganger van het rijbewijs-T, werd praktisch nooit geweigerd, concludeerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid al enkele jaren geleden.
De eisen aan de bestuurders zijn nu opgeschroefd, omdat landbouwvoertuigen met jonge bestuurders relatief veel gevaarlijke en soms zelfs dodelijke ongelukken veroorzaakten.
Daarom werd vorig jaar zomer het rijbewijs-T ingevoerd. Tot juli vorig jaar mochten jongeren vanaf hun zestiende, die dus nog niet eens een auto mochten besturen, wel met een monster van een tractor met aanhanger over de openbare weg.
Jaarlijks 16 doden
De Onderzoeksraad concludeerde in 2010 dat er in heel Nederland jaarlijks gemiddeld 16 doden vallen die door een tractor worden aangereden en er elk jaar nog eens honderd slachtoffers in het ziekenhuis belanden, nadat ze door een tractor zijn aangereden. Dat waren natuurlijk niet allemaal jonge bestuurders, maar de leeftijdsgroep van 16- en 17-jarigen was wel oververtegenwoordigd.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.