Kink in de kabel voor Glasvezel De Wolden

Glasvezel De Wolden heeft nog niet voldoende deelnemers (Rechten: Hielke Meijer / RTV Drenthe)
Glasvezel De Wolden heeft nog niet voldoende deelnemers (Rechten: Hielke Meijer / RTV Drenthe)
RUINERWOLD - Het proefproject dat Glasvezel De Wolden houdt in Ruinerwold, Koekange en Oosteind heeft te maken met tegenslag. Te weinig mensen hebben een abonnement gekocht. Glasvezel De Wolden krijgt tot 20 mei de tijd om voldoende abonnees te vinden.
De drie financiers RENDO, de provincie en de gemeente De Wolden eisten van Glasvezel De Wolden dat er op 1 mei 1100 abonnementen zouden zijn verkocht. Dat is de helft van het totaal van 2200 huishoudens en bedrijven in Ruinerwold en omgeving. Maar tot nu toe zijn er ongeveer 750 abonnementen verkocht.

Eindsprint is onvoldoende

"Tot anderhalve week geleden hadden zich slechts een paar honderd mensen voor de pilot bij ons aangemeld", vertelt voorzitter Gerhard Kippers van Glasvezel De Wolden. "Door een eindsprint hadden we zaterdag ongeveer zeshonderd deelnemers en ik denk dat dit aantal nu ongeveer 750 is. Maar het hadden er meer moeten zijn."

Veel geld

De aanleg van een glasvezelnetwerk in de gemeente De Wolden kost 16 miljoen euro. In eerste instantie wordt er een proefproject gehouden in Ruinerwold, Oosteind en Koekange. Wanneer de helft van de huishoudens en bedrijven zich hiervoor aanmelden, is het project financieel haalbaar. Als op 1 juli zeventig procent van de 2200 adressen een abonnement heeft genomen, dan wordt het project in de hele gemeente uitgerold.

Tegenvaller

"Het resultaat valt ons tegen", zegt Kippers. Vooraf verwachtten de initiatiefnemers dat 85 procent van de adressen glasvezel zou nemen. "Nu zeggen veel mensen dat ze niet weten wat ze moeten doen of hoe het werkt. Terwijl we echt veel voorlichting hebben gegeven en mensen helpen met de aanvraag. Toch verwacht ik dat het alsnog gaat lukken. Zeker als de aanleg eenmaal start."

Nieuwe acties

Volgens Kippers gelooft iedereen bij Glasvezel De Wolden nog in succes. "De reacties die we krijgen zijn hartverwarmend. Mensen zeggen nu ook zelf buren over te willen halen. En de mensen moeten het nu ook doen. Onze twintig vrijwilligers hebben heel veel werk verzet. Volgende week hebben we nog inloopavonden en er komen nog acties van de providers. Als het doorgaat zoals de laatste week, dan gaan we het halen."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.