Stukje beton in tuin blijkt kolossaal oorlogsbouwwerk

HAVELTE - Al 20 jaar kijken Roel Wiewel en zijn vrouw aan tegen een klein stukje beton dat boven het grasveld uitsteekt: "Met grasmaaien moet je altijd uitkijken voor dat stuk steen."
Afgelopen week besluit Roel Wiewel het stuk uit te graven, maar tot zijn eigen verbazing vindt hij een bunkerachtig bouwwerk dat zeker vijf bij vijf meter groot is en meters diep in de grond zit. “We zijn er nog niet achter wat het precies is”, aldus Wiewel.

Tweede Wereldoorlog

Duidelijk is wel dat de geheimzinnige betonconstructie iets met de voormalige Fliegerhorst Havelte te maken heeft. “Op oude luchtfoto’s uit de Tweede Wereldoorlog zie je duidelijk dat hier een gebouwtje staat, maar de foto’s zijn van een te grote hoogte gemaakt om te zien wat het precies is”, vertelt de ontdekker.

Vliegveld

Bij Havelte was in de Tweede Wereldoorlog een Duits militair vliegveld dat door de geallieerden veelvuldig werd gebombardeerd. De tuin van de familie Wiewel is door de ontdekking veranderd in een puinhoop. Het gazon heeft plaats gemaakt voor een meters diep gat. De betonnen platen lopen schuin naar beneden en verdwijnen in de grond. “Verder willen we niet graven, want we willen die struiken die erop staan niet kwijt”, zegt de vrouw des huizes.

Wat is het?

Roel Wiewel hoopt te achterhalen waarvoor het bouwwerk in zijn tuin diende. Inmiddels is hij in gesprek met de historische vereniging en mensen uit Havelte die de oorlog hebben meegemaakt: “Tot nu toe helaas zonder succes”, aldus Wiewel.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.