Hoe kan de N34 veiliger worden gemaakt?

Wat is de beste aanpak voor de N34? (Rechten: Google Streetview)
Wat is de beste aanpak voor de N34? (Rechten: Google Streetview)
ASSEN - Op de N34 tussen Coevorden en De Punt gebeurden dit jaar al zeven ongelukken. Bij een ongeluk afgelopen vrijdag kwam een 69-jarige vrouw uit Coevorden om het leven.
Gisteren vroegen wij u of inhalen onmogelijk moet worden gemaakt op de N34. Daar werd massaal op gereageerd. Ruim 65 procent van de bijna 2.500 stemmers was het met de stelling eens.
Gedeputeerde Henk Brink is van mening dat extra maatregelen nu niet nodig zijn. "We zijn al een aantal jaren bezig met het veiliger maken van die weg. Gevaarlijke aansluitingen, zoals bij Borger en Gasselte, zijn aangepakt." Ook is de verdubbeling tussen de Frieslandroute en Coevorden in gang gezet.

Verbreding

Op Facebook werd door gebruikers actief mee gedacht over de aanpak van de weg. Volgens Geryon Hummel is verbreden of verdubbelen de enige oplossing. Hij krijgt onder meer bijval van mensen die zich storen aan automobilisten die langzamer rijden dan honderd kilometer per uur.

Inhaalstroken

Een andere optie die aan bod komt, is het aanleggen van inhaalstroken. De weg wordt dan op bepaalde stukken verdubbeld zodat weggebruikers kunnen inhalen. Deze methode wordt onder meer in Duitsland gebruikt. Ook op de N50 bij Kampen zijn zulke inhaalstroken aangelegd.

Inhaalverbod

Sommige mensen zouden graag een algeheel inhaalverbod zien op de N34. Om te zorgen dat automobilisten zich aan het verbod houden, moet er een betonnen vangrail of een verhoging in het midden worden gemaakt, schrijven voorstanders van het verbod.
Hufters
Johan van der Laan legt de schuld bij de automobilisten zelf. "De weggebruikers maken het onveilig door gebruik van mobiele telefoon, navigatie en hun dure autoradio met vele opties", schrijft hij. "Mensen hebben alleen nog maar haast en aandacht bij hun telefoon en agenda en weet ik veel wat nog meer", vindt Pieter Broere.

Wat vindt u de beste optie om de N34 veiliger te maken?

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.