Dodenherdenking op voormalig Kamp Westerbork

Dodenherdenking voormalig Kamp Westerbork (Rechten: archief RTV Drenthe)
Dodenherdenking voormalig Kamp Westerbork (Rechten: archief RTV Drenthe)
HOOGHALEN - Op voormalig Kamp Westerbork werd vandaag stilgestaan bij alle oorlogsslachtoffers sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog.
In het herdenkingsprogramma speelden kampoverlevenden en jongere generaties een belangrijke rol. Singer-songwriter Tim Knol verzorgde twee muzikale bijdragen. De herdenking werd bijgewoond door ongeveer 7.000 mensen.

Stille tocht

De herdenking begon om tien over zeven met een stille tocht van de slagboom naar het Nationaal Monument Westerbork. Daar was ook de herdenkingsplechtigheid. Tijdens de herdenking sprak Micha Sliesser. Het gezin Schliesser ontvluchtte Nazi-Duitsland en kwam in Nederland terecht. Samen met zijn ouders zat Schliesser vijf jaar gevangen in Kamp Westerbork.

Mannheim

Daarna is het woord aan Eddy Mannheim. Ook hij vluchtte met zijn ouders van Duitsland naar Nederland. In 1943 kwam hij via Kamp Westerbork in Theresienstadt terecht. Na de oorlog bleek dat alleen hij en zijn moeder het overleefd hadden. Mannheim vertelt samen met zijn dochter en zijn kleinzoon welke invloed de oorlog had en heeft op hun leven.
In de documentaire Lechaim: op het leven! komt Eddy Mannheim ook aan het woord. De documentaire vertelt het verhaal van drie generaties van de joodse familie uit Amsterdam.
Andere herdenkingen

Ook op andere plekken in Drenthe werd een herdenking gehouden voor de oorlogsslachtoffers. In Assen werd bijvoorbeeld een stille tocht gehouden naar het monument Lindebuurt bij de Bonte Wever.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.