Neven vliegen de cel in voor brandstichting bij postduivenvereniging Hoogeveen

HOOGEVEEN - Een 31-jarige man uit Hoogeveen heeft voor brandstichting en inbraak een celstraf van twee jaar, waarvan acht maanden voorwaardelijk, gekregen.
Zijn neef, een 34-jarige Hoogevener, kreeg vanmiddag een celstraf van zestien maanden, waarvan ook acht maanden voorwaardelijk, opgelegd.


Lees ook
:


'De boel staat helemaal in de fik'

De twee neven braken vorig jaar oktober in bij postduivenvereniging De Snelle Wieken in Hoogeveen en stalen daar onder meer duivenvoer. Om sporen van de inbraak te wissen, staken ze het clubgebouw in brand. De 31-jarige man beschuldigde zijn 34-jarige neef daarvan, maar de rechtbank spreekt van een bewuste samenwerking en haalt de getuigenverklaring aan waarin gezegd wordt dat beide neven na de brand vol trots zeiden dat 'de boel helemaal in de fik stond'.

Inbraaksporen wissen

Ook braken beide mannen afgelopen najaar samen in bij de ijsvereniging in Hoogeveen, waar de neven een microfoon, koffiezetapparaat en een tosti-ijzer stalen. De 31-jarige man stak daarna brand in het pand, wederom om inbraaksporen uit te wissen. Hij verklaarde vingerafdrukken te hebben achter gelaten.

Verzekeringsgeld opeisen

De 31-jarige Hoogevener stak vorig jaar juni ook de auto van zijn vriendin in de brand, nadat hij schade had gereden met drank op. Hij hoopte dat hij geld van de verzekering kon krijgen om een nieuwe auto te kopen. Ook wilde hij verzekeringsgeld vangen door de brommobiel van zijn broertje in brand te steken.

Verslaafd

Door de officier van justitie was twee weken geleden tot 2,5 jaar celstraf geeist. Beide neven zijn verminderd toerekeningsvatbaar verklaard. Daarnaast moeten allebei de mannen zich laten behandelen voor hun verslavingsproblematiek. Ook moet er een schadevergoeding van 150 euro aan de gemeente Hoogeveen betaald worden.

Bijdrage aan onrust

De rechtbank spreekt van zeer ernstige feiten gezien en vindt dat de neven bijgedragen hebben aan de onrust in Hoogeveen die door branden ontstaat.
Hoogeveen wordt al jaren geteisterd door branden. Sinds vorig jaar zomer zijn er negen verdachten aangehouden. Vorige week kreeg een 40-jarige man uit Hoogeveen drie jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd voor het stichten van zeven branden in de stad.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.