'Beilen was bijna een militair bolwerk geweest'

BEILEN - Het had weinig gescheeld of Beilen was een militair bolwerk geworden. Koning Willem I wilde dat in 1813, na de Franse overheersing.
Beilen was een van de vier plaatsen waar een vesting eerste klasse zou komen in het nieuwe Koninkrijk der Nederlanden. Deze vier moesten de oostgrens van Nederland beschermen.
Centrale ligging
Wapenarcheoloog Hans van Westing uit Eext bestudeerde de plannen voor de vesting Beilen in het Nationaal Archief: "Beilen lag centraal ten opzichte van Groningen, Drenthe en Friesland. Militaire experts deden uitgebreid onderzoek naar de mogelijkheden."

'Groot opgezet'

Volgens Van Westing waren de plannen ongelooflijk groot opgezet: "Er zouden 60.000 militairen gelegerd worden. Naast het dorp zou een groot complex komen met arsenalen en een militair hospitaal met plek voor duizend patiënten."

60 miljoen gulden

De plannen verdwijnen uiteindelijk in de ijskast als de koning erachter komt dat het 60 miljoen gulden gaat kosten. Van Westing: "Nederland heeft dat geld niet, het is na de Franse overheersing zo goed al bankroet. De plannen voor de vesting Beilen liggen daarom nog altijd in het archief."

Wilt u het hele interview over de vesting Beilen horen? Luister dan zondag om 14.00 uur naar ons geschiedenisprogramma Drenthe Toen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.