Vermoorde en gedumpte slachtoffers van Meistaking herdacht bij Appèlbergen: 'Ze kwamen nooit meer terug'

GLIMMEN - Ruim honderd mensen herdachten vanmiddag in Glimmen slachtoffers van de Meistaking in 1943. Toen vermoordden de Duitsers 34 Noordelijke stakers als represaille voor onder meer hun weigering om melk te leveren. De lichamen werden daarna gedumpt in het moeras bij Appèlbergen.
Bij de herdenking zijn ook nabestaanden van Drentse slachtoffers, zoals Bertie Roffel. Zij heeft haar vermoorde oom Berend Assies uit Veenhuizen nooit gekend. Hij bracht tijdens de Meistaking zijn verloofde terug naar haar huis in de buurt van Marum en toen ging het mis tijdens een razzia.


Assies liet zich uit solidariteit oppakken

De Duitsers pakten zijn toekomstige schoonvader en zwagers op en wilden ook Berend meenemen. Zijn verloofde probeerde dit te voorkomen door te zeggen: hij hoort er niet bij. Berend Assies ging uit solidariteit met zijn schoonfamilie toch mee. "Daarna zijn ze nooit meer teruggekomen", weet Roffel.

'Blij dat ik bloemen kan leggen'

"Ik heb de oorlog niet meegemaakt, maar ik heb wel altijd het verdriet gezien bij mijn moeder. Dat zij haar broer op deze manier verloor, dat verwerk je niet makkelijk", vertelt Roffel. "Mijn moeder praatte er nooit over. Ik ben heel blij dat ik vandaag bloemen kan leggen. Vooral voor mijn moeder. Dat had ze heel mooi gevonden."

'Erkenning is voor mij erg belangrijk'

Ook voor Ella Postema is het een bijzondere dag. Zij herdenkt niet alleen haar vermoorde vader, Jan Postema uit Roden, maar zit ook in de organisatie van de bijeenkomst. De secretaris van de stichting 3 mei comitè Appèlbergen ziet de opkomst tijdens de plechtigheid elk jaar groeien. "Ik noem dat erkenning en dat is voor mij als direct nabestaande en andere nabestaanden heel belangrijk."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.