Hoogeveen wil permanente bewoning vakantiehuizen Nuilerveld legaliseren

PESSE - De gemeente Hoogeveen legaliseert mogelijk permanente bewoning van recreatiewoningen op Bungalowpark Nuilerveld bij Pesse.
"Ik begrijp dat er beweging is bij de provincie, dus we gaan kijken of we vaste bewoning op het Nuilerveld kunnen legaliseren," zegt wethouder Anno Wietze Hiemstra. Permanente bewoning is op het bungalowpark eerder regel dan uitzondering. Volgens Gerbrand Takens van de Vereniging van Eigenaren worden hooguit twaalf van de 120 vakantiehuisjes verhuurd. "De rest is vast bewoond en dat gedoogt de gemeente al meer dan veertig jaar."

Eén park, één plan

Vorige week bepaalde de gemeenteraad van De Wolden dat permanente bewoning van recreatieparken wordt toegestaan. Bewoners kunnen bij de gemeente een plan indienen om te bepalen of ze verder willen als woonwijk of recreatiepark. Dit principe 'Eén park, één plan' keek De Wolden af van gemeenten op De Veluwe. De overheid probeert daar samen met eigenaren per park een plan te ontwikkelen. Een park kan dan verder als recreatiepark, als woonpark met een andere bestemming, of het kan worden gesaneerd en teruggegeven aan de natuur.

Afspraken maken

De gemeente wil voor Bungalowpark Nuilerveld een goed plan ontwikkelen. Wethouder Hiemstra: "Er gaat een gesprek plaatsvinden met bewoners om te verkennen waar we kunnen komen. Permanente bewoning vinden we geen probleem, maar er moet wel een plan komen dat de uitstraling van het park verbetert. De inrichting van de tuinen en de manier waarop sommige gebouwen zijn neergezet laat soms wel wat te wensen over."

Kans grijpen

Gerbrand Takens is blij met de opening bij de provincie en de gemeente. "De gemeente moet nu de kans grijpen en met ons in overleg gaan. Ik hoop dat ze zich niet verschuilen achter een mogelijke afwijzing van een toekomstplan voor het Nuilerveld door de provincie."

Investeren gemakkelijker

Takens: "Het verplicht opknappen van verschillende privébezittingen is lastig, maar uiteindelijk wel een logisch gevolg. Als er gelegaliseerd wordt, kunnen woningen ook weer verkocht worden voor vaste bewoning. En dan is het gemakkelijker een hypotheek te krijgen en te investeren in de woon- en omgevingskwaliteit."

Park Schoonhoven

Wethouder Hiemstra vindt het niet nodig om voor Park Schoonhoven bij Hollandscheveld een plan te ontwikkelen. "Er is een duidelijk verschil tussen het Nuilerveld en Park Schoonhoven. Daar mag al permanent gewoond worden en moet alleen het bestemmingsplan nog worden aangepast."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.