Dodenherdenking 2016: TV Drenthe presenteert documentaire en live-uitzending van herdenking bij Westerbork

HOOGHALEN/ASSEN - Vanavond wordt bij het Nationaal Monument Westerbork stil gestaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. RTV Drenthe doet vanaf 19.20 uur rechtstreeks verslag van de Dodenherdenking.
De herdenking begint vanavond om tien over zeven met een stille tocht die vertrekt vanaf de slagboom en uitkomt bij het Nationaal Monument Westerbork waar de herdenkingsplechtigheid zal zijn. De presentatie van de televisie-uitzending is in handen van Annette Timmer.

Documentaire

Verschillende mensen spreken vanavond bij de herdenking, onder wie de Joodse Eddy Mannheim. Hij vluchtte met zijn familie voor de oorlog vanuit Duitsland naar Nederland. In 1943 kwam hij via Kamp Westerbork in Theresienstadt terecht. Na de oorlog bleken van zijn familie alleen hij en zijn moeder het overleefd te hebben. TV Drenthe zendt vanavond voorafgaand aan de herdenking de documentaire Lechaim: op het leven! over hem uit. Die uitzending begint om 19.00 uur.

Tim Knol

Voor het eerst dit jaar horen we Engelstalige muziek bij de herdenking. Singer-songwriter Tim Knol zingt vanavond twee nummers, waarbij hij zichzelf begeleidt op gitaar.

Drukte

Vorig jaar was het erg druk bij het kampterrein. Daarom raadt de organisatie mensen aan om vroeg te komen. Ook wordt mensen geadviseerd om met de fiets te komen. "Je kan natuurlijk ook de fiets achterop de auto meenemen en alleen het laatste stukje vanaf de parkeerplaats fietsen", zegt Annette Timmer.

Auto

Voor de mensen die toch met de auto komen: vanaf 18.00 uur mag u doorrijden vanaf het herinneringscentrum naar het kampterrein. Omdat het vorig jaar zo druk was dat er files ontstonden, wordt de weg vanaf het herinneringscentrum tot de rotonde bij Hooghalen tijdelijk een eenrichtingsweg. Dat betekent dat auto's op twee rijbanen kunnen wegrijden na de herdenking.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.