Personenrijtuig Jodentransporten Tweede Wereldoorlog te zien bij Museum Buurtspoorweg

HAAKSBERGEN - Het personenrijtuig waarmee in de Tweede Wereldoorlog Joden, Sinti en Roma naar de nazi-vernietigingskampen werden vervoerd, is vanaf vandaag te zien bij Museum Buurtspoorweg in Haaksbergen.
De eigenaar van de wagon, Herinneringscentrum Kamp Westerbork, heeft bij het rijtuig een tentoonstelling over de transporten van doorgangskamp Westerbork naar de vernietigingskampen in Duitsland ingericht.

Zoektocht naar goederenwagons

Herinneringscentrum Kamp Westerbork stuitte de afgelopen jaren in de zoektocht naar goederenwagons, waarmee deportaties zijn uitgevoerd, ook op een personenrijtuig. De Breslau 98 046 werd gevonden aan de Duits-Zwitserse grens en staat in afwachting van restauratie inmiddels bij Museum Buurtspoorweg (MBS).

Reizende tentoonstelling

MBS heeft het rijtuig Breslau 98 046 naar haar rijtuigenloods bij station Boekelo gebracht. Het Herinneringscentrum heeft daar met de Anne Frank Stichting en Museum Auschwitz
een reizende tentoonstelling bij gezet. Op dertien grote banieren wordt uitleg gegeven over de verschillende kampen in Nederland en deportatie van Joden, Sinti en Roma met goederenwagons, maar ook personenrijtuigen. Bezoekers kunnen via het balkon van de wagon een kijkje nemen in het interieur. "Het rijtuig zelf is niet toegankelijk", zegt Michel Dispa van het spoormuseum.

Personenwagon komt binnen te staan

Herinneringscentrum Kamp Westerbork maakt momenteel plannen voor het rijtuig. Duidelijk is inmiddels wel dat het binnen komt te staan en niet bij de twee andere goederenwagons op het voormalig kampterrein.
"Daarom zal er ook een minder ingrijpende restauratie nodig zijn. Maar hoe en wat we precies gaan restaureren, daar moet het Herinneringscentrum nog een besluit over nemen", aldus Dispa.

Is het rijtuig ook in Westerbork geweest?

Albert Gilbert van het Herinneringscentrum spoorde het personenrijtuig op tijdens de zoektocht naar goederenwagons, die voor de deportaties zijn gebruikt. Op de grens van Duitsland en Zwitserland vond hij dit rijtuig uit 1924, waarvan in ieder geval vaststaat dat het in de Tweede Wereldoorlog gebruikt is voor deportaties.
Of het rijtuig ook mee heeft gereden in één van de 97 transporten vanuit Kamp Westerbork is onbekend, daar doet Gilbert nog onderzoek naar. "Maar het zal waarschijnlijk heel moeilijk worden om dat te achterhalen" laat Gilbert Weten.
Te zien tot 30 oktober
De rijtuigenloods in Boekelo waar de transportwagon staat is geopend tijdens rijdagen van de stoomtrein Haaksbergen - Boekelo en is te zien tot 30 oktober.
De goederenwagons op het voormalig kampterrein zijn vanavond te zien in de live- uitzending van TV Drenthe tijdens de 4-meiherdenking bij het Nationaal Monument Westerbork. Het herinneringscentrum heeft nog drie goederenwagons opgespoord maar die moeten nog naar Nederland worden vervoerd.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.