Darp heeft monument ter nagedachtenis aan gevallen Amerikaanse vliegeniers

DARP - Bij dorpshuis De Stobbe in Darp is vanmiddag een monument onthuld ter nagedachtenis aan een neergestorte Amerikaanse Boeing B-17.
Dat toestel stortte in 1944 neer op een es tussen Darp en Havelte. Het vliegtuig kwam terug van een bombardement op Berlijn en werd bij Darp geraakt door Duits afweergeschut. In het toestel zaten tien jonge Amerikaanse soldaten.

Namen en foto's

De foto's met de namen van de soldaten staan op de zwerfkei. "Dat was nog een heel speurwerk", zegt voorzitter Klaas Molenkamp van de Historische Vereniging Havelte en omstreken. "Je ziet dat toch vaak niet goed gaan, maar hier klopt het."

Film

Het idee voor het monument ontstond vorig jaar, na het zien van de film Vanaf de Havelterberg gezien van Wim van Velzel. Daarin kwam de vraag aan de orde waarom er nooit iets is gedaan met de dat neergestorte vliegtuig. "De burgemeester gaf daarin aan wel mee te willen werken aan initiatieven en dat was voor ons het signaal", zegt Molenkamp.
Het monument werd vanmiddag onthuld door burgemeester Rikus Jager van Westerveld.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.