Veertig vroege vogels vroeg uit de veren voor Dauwtrappen in Gees

GEES - Het was vroeg vanochtend in Gees. Rond een uur of zes verzamelden ruim veertig vroege vogels zich voor het dauwtrappen.
Een recordaantal deelnemers voor deze traditionele ochtendwandeling op Hemelvaartsdag.
Gees
De wandelaars trokken onder begeleiding van gidsen Lucas Zwaan en Jaap Euving de omgeving van Gees in. Beide heren zijn bestuurslid van Boermarke Gees, Zwaan is er voozitter. "Dit is een gebied wat in ontwikkeling is. Dat is gekomen door de ruilverkaveling eind jaren '90", vertelt Zwaan.
Prachtig gebied
"We hebben het getroffen deze ochtend", zegt Zwaan. "Je hoort het al, langzaam maar zeker beginnen de vogels al te tjilpen. Het is echt een mooie tijd van het jaar." De natuurliefhebbers komen tijdens de vroege ochtendwandeling aan hun trekken. Zo wordt er een kieviet gezien die vecht met een kraai om zijn nest te verdedigen.
"We hebben nog geen reeën gezien, maar dat komt nog wel", aldus Zwaan. "Maar we horen ook veel zangvogels. En de bomen ontluiken, het begint nu echt groen te worden. Het is een prachtige vroege Hemelvaartsochtend."
Dauwtrappers
Het is volgens de organisatie voor het eerst dat er zoveel wandelaars zich hebben gemeld voor het dauwtrappen. Voorgaande jaren kwamen er zo'n twintig man op af. Om de rust in de natuur te bewaren en eventueel wild niet af te schrikken wordt de groep dan ook in tweeën opgesplitst.
Genieten
De wandelaars genieten ondertussen van de natuur terwijl langzaam de zon boven aan de hemel verschijnt. "Het was erg vroeg vanochtend, we moesten echt vroeg opstaan", lacht een van de deelneemsters. Maar ze heeft het er absoluut voor over: "Het is echt genieten, straks gaan we terug naar de camping, lekker ontbijtje. Genieten."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.