Toon Hermans Huis verhuist naar klooster: 'De woonlasten werden ons te hoog'

HOOGEVEEN - Het Toon Hermans Huis Drenthe verhuist na de zomer naar het oude Karmelietenklooster aan de Brinkstraat in Hoogeveen.
Het huis vertrekt uit het huidige monumentale pand aan de Hoofdstraat. Dat pand was te groot en te duur voor de organisatie. "Wat we nu hebben is ook prachtig, maar dit vind ik ook een heel mooie locatie", zegt Annemarie Beitler van het Toon Hermans Huis.

Draait op vrijwilligers

"We zijn een organisatie die op vrijwilligers draait, we krijgen geen subsidie. Het geld moet overal vandaan komen", vertelt ze. "De woonlasten werden ons te hoog en hier komen we wat goedkoper te zitten." Het Toon Hermans Huis hoopt op 1 september te verhuizen.

Kanker

Het Toon Hermans Huis is een inloophuis voor mensen die te maken hebben gekregen met kanker. "Dat zijn mensen die zelf kanker hebben, of het hebben gehad. Maar we zijn er ook voor nabestaanden of partners. Als je problemen hebt met kanker, kun je hier terecht", aldus Beitler. Volgens is het Toon Hermans Huis er vooral om elkaar steun te geven. "Contact met lotgenoten is de basis van ons werk."
Het Toon Hermans Huis in Hoogeveen bereikte vorig jaar zo'n tweehonderd tot driehonderd mensen. "In totaal hebben wij afgelopen jaar zo'n 1.500 bezoekers geteld."

Gezondheidscentrum in klooster

Het Toon Hermans Huis is niet de enige organisatie die zich aan de Brinkstraat vestigt. In het klooster komt ook een gezondheidsinformatiecentrum. Gezondheid, vitaliteit en mobiliteit zijn enkele speerpunten van het centrum. "Op dit moment zijn we nog met verschillende toekomstige huurders in gesprek", zegt Linda Lip van het klooster. Wie die huurders zijn, wil ze nog niet zeggen. "Ik vermoed daar binnen een maand helderheid over te geven."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.