Veteraan met oorlogstrauma wil af van stigma: 'Ik ben geen losgeslagen rambo'

Wilfred liep in Bosnië een trauma op (Rechten: RTV Drenthe)
Wilfred liep in Bosnië een trauma op (Rechten: RTV Drenthe)
ASSEN - In Drenthe zijn enkele honderden veteranen met een oorlogstrauma, maar niet iedereen wil of krijgt professionele hulp, zo zegt GGZ Drenthe. De oud-militairen kampen, behalve met psychische problemen, ook met het beeld dat de maatschappij van ze heeft.
De oud-militairen verschijnen vaak op een negatieve manier in de media, vindt veteraan Wilfred. "We worden afgeschilderd als losgeslagen rambo's." Wilfred liep tijdens een missie naar Bosnië in 1993 een trauma op. De oud-militair zwijgt over wat hij heeft meegemaakt. "Het is te moeilijk om daar nu over te praten."

Stigma

Veteraan Wilfred werd zeven jaar gelden van zijn bed gelicht door een arrestatieteam. "Ze dachten dat ik een aanslag wilde plegen, maar ik heb nog niets eens een waterpistooltje in huis." Wilfred werd door de rechter vrijgesproken van het voorbereiden van een aanslag, maar het bevestigt volgens hem het stigma dat rust op getraumatiseerde militairen.

Kleine groep

Wilfred hoort bij een kleine groep veteranen die door een trauma niet meer op eigen benen kan staan. Hij woont bij de Compound in Assen samen met andere oud-militairen.
Op vrijdagochtend drinkt hij koffie bij de Noabershop in Assen. "Als je jezelf gaat opsluiten, dan blijf je in een vicieuze cirkel ronddraaien en ga je spoken zien. Hier zie je zoveel verschillende mensen en het is gewoon gezellig."

PTSS

GGZ Drenthe heeft op dit moment zo'n 170 veteranen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) in behandeling. "Als militairen een heel onvoorspelbare situatie meemaken, dan kan dat zo heftig zijn dat onze hersenen dat niet kunnen verwerken", zegt Dorien de Groot, behandelcoördinator en psychotherapeut voor het zorgprogramma veteranen bij GGZ Drenthe.

Agressie

De meeste militairen die lijden aan PTTS zijn volgens De Groot niet agressief, laat staan losgeslagen rambo's. "Het zijn helaas de excessen die in de media komen en heel erg opvallen. Er is een heel grote groep mensen waar je niets aan merkt, maar die wel heel erg lijdt onder hun klachten."

Hulp

Volgens GGZ Drenthe kan iedere veteraan met een oorlogstrauma hulp krijgen. "Als je je zorgen maakt over iemand, informeer dan wat er aan de hand is en of je kunt helpen. Bel vooral het veteranenloket als je aanwijzingen hebt dat het echt mis is", zegt Dorien de Groot.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.