Café-restaurant Hofsteenge in Grolloo bestaat 125 jaar

GROLLOO - "Eerlijk is eerlijk", zegt cafébaas John Hofsteenge. "Harry Muskee heeft Grolloo met Cuby & The Blizzards flink op de kaart gezet. Natuurlijk is dat van belang geweest voor ons café-restaurant. Maar we zijn ook blijven vernieuwen en moderniseren."
Het horecabedrijf van Hofsteenge bestaat deze week officieel 125 jaar. Dat wordt dit jaar nog gevierd met verschillende activiteiten. "Maar eerst is het vizier gericht op het Holland International Blues Festival bij ons in Grolloo, op 3 en 4 juni. En daarna richten we ons op het 125-jarig bestaan", vertelt eigenaar John Hofsteenge (57) in het Radio Drenthe-programma Cassata.
Derde generatie
Hij is de derde generatie Hofsteenge die achter de toog staat van het café-restaurant aan de Hoofdstraat, dat op 2 mei 1891 begon als gelagkamer. Nog maar sinds kort weet Hofsteenge dat zijn café-restaurant 125 jaar bestaat. De vierde generatie zit ook al in het bedrijf, dat zijn de twee zoons Bart en Frans.
Zoon Bart ontdekte de officiële oprichtingsdatum per toeval, toen hij papieren opvroeg bij de Kamer van Koophandel. "En thuis vond ik ook nog oude papieren, waarop stond dat de vader van mijn oma, Harm Ratering, een vergunning voor een gelagkamer had aangevraagd in zijn boerderij."

Gelagkamer door tram

De gelagkamer was nodig volgens Hofsteenge, omdat er een tramlijn door Grolloo liep, en in het dorp moest de tram een stop maken. "Het was de tramlijn Coevorden-Assen, die hierlangs ging. En er zat hier een wisselspoor in, want de tram moest hier op een zijspoor wachten als er van de andere kant vanuit Assen een tram aankwam. Het was enkel spoor. De conducteur moest dan eerst bellen naar Assen, met de vraag of de tram eraan kwam. We waren dan ook de eerste in Grolloo met een telefoon. En als de tram vanuit Assen deze kant uitreed, moesten de wachtende reizigers zich ergens kunnen verpozen, voordat zij verder richting Assen konden. Vandaar de gelagkamer in Grolloo."

Pleisterplaats voor bluesliefhebbers

Sinds de jaren zestig is café-restaurant Hofsteenge een belangrijke plaats voor bluesliefhebbers, door de komst van Harry Muskee in het dorp. Hij nam in de boerderij schuin tegenover het café zijn intrek. "Ja, dat waren mooie tijden. Mijn vader Harm, die verwees Harry naar de eigenaar van de boerderij, zodat hij daar kon gaan wonen. Daardoor is de blues in Grolloo gekomen en ook altijd gebleven. Met het borstbeeld van Harry, het Cuby-museum, de bluesactiviteiten en straks het grote festival... dat trekt natuurlijk wel mensen."

Ondernemerszin

Maar volgens Hofsteenge is het ook aan de ondernemerszin van zijn vader Harm te danken, dat het horecabedrijf overeind is gebleven, terwijl veel andere cafés in kleine Drentse dorpen uiteindelijk ten onder gingen. "Moderniseren was nodig, al vond Muskee het eerst helemaal niks. Al die nieuwigheid, dat vond 'ie maar niks. Het was niet meer het ouderwets gezellige café zoals het was, mopperde Harry dan. Maar mijn pa vond dat hij niet moest zeuren, want er moest wel brood op de plank."
Uiteindelijk werd de boerderij helemaal afgestoten, kwam er een grote uitbouw met een zaal voor bruiloften en partijen, en is het bedrijf verder vernieuwd en vergroot. "Er waren tijden bij dat ze zestig tot zeventig bruiloften hadden in een jaar."

Stokje over aan zoons?

De tweelingbroers John en Henk Hofsteenge namen het bedrijf in 1985 samen over van vader Harm. In 1999 bleef John als enige café-restauranteigenaar over. Of zijn zoons het stokje straks overnemen, weet hij nog niet. "Ik dwing ze nergens toe. Ze doen er nog zoveel leuke dingen bij. En twee kapiteins op één schip is niet goed. Ik ben nu nog de gezagvoerder, en wat er straks komt, zien we wel. Ik kan nog wel jaren mee."

De blues blijft

Of de bluesmuziek dan ook blijft? "Zeker, ik ben gek van de blues, maar mijn zoon Bart weet er nog veel meer van. Hij speelt zelf gitaar en die van hem staat ook vol met handtekeningen van alle bekende bluesartiesten."
Over de activiteiten rond 125 jaar café-restaurant Hofsteenge, kan de uitbater nu nog weinig kwijt. "Eerst onze monsterklus met het grote festival, begin juni. Dat hebben we toch maar mooi met zijn allen voor elkaar gebokst, dat dat hier komt. Daarna kondigen we op Facebook wel aan wat voor speciaals we nog gaan doen", vertelt Hofsteenge.

Beste van Drenthe

De horecaondernemer is trots op zijn zaak. Het bewijs dat ze als café-restaurant goed bezig zijn, is volgens hem de 27e plek afgelopen jaar in de Café Top 100. Daarmee is het bedrijf het beste van Drenthe.
"Ja, dat is toch wel een bekroning, voor ons allemaal. Want ze kijken naar vakmanschap en gastheerschap. Ze letten overal op, als ze je zaak komen keuren als 'mysteryguest'. Hoe je je biertje tapt, presenteert en hoe je de gast verwelkomt. Daar werkt iedereen van ons bedrijf aan mee. We zijn daar allemaal trots op", besluit Hofsteenge.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.