De Grote Moere over tien jaar gedempt met 35.000 vrachtwagens zand

GROLLOO - Een miljoen kuub zand is er nodig om het gevaarlijk diepe zandgat De Grote Moere te dempen. Omgerekend zo'n 35.000 vrachtwagens vol zand. Tien jaar duurt de klus, maar daar krijgt Grolloo en omstreken iets moois voor terug: het Natuurpark Grolloo.
Volgens boswachter Evert Thomas van Staatsbosbeheer, dat eigenaar is van de zandwinplas, is het een klus van lange adem. "Ja, geduld is een schone zaak. Maar omdat we afhankelijk zijn van overtollige partijen zand die vrijkomen bij allerlei bouwprojecten in de regio, moeten we wachten tot er grond beschikbaar komt die men graag kwijt wil. Want het herinrichtingsproject moet kostendekkend gebeuren. Maar vandaag rijdt het af en aan. Dat schiet lekker op."

Tarragrond

Ook gebruikt Staatsbosbeheer vrijkomende tarragrond, die overblijft als restproduct in de fabrieksaardappelindustrie. "Maar ook dat is grond met een schone grondverklaring", benadrukt Thomas. De tarragrond, die eerst een zure lucht verspreid, zorgde enkele jaren geleden nog voor problemen, toen Staatsbosbeheer de eerste werkzaamheden bij de zandwinplas liet uitvoeren.

Vis eruit

"De tarra bleek de zuurstof uit het water te halen, en daardoor was er ineens massale vissterfte. We hebben het werk toen een tijd stilgelegd, nader onderzoek gedaan, en de tarra bleek dus uiteindelijk de boosdoener. Nu gaan we weer verder, maar eerst is alle vis uit de plas gehaald, al was het niet veel", vertelt Thomas.

Wandelpaden en bankjes

De zandwinplas wordt de komende tien jaar omgeturnd in een natuur- en recreatiepark, met wandelpaden, wat ondiepe waterpartijen, een mountainbikeroute en bankjes. Ook is er een oeverzwaluwenwand.
Het inrichtingsplan, dat tien jaar geleden al is gemaakt, is destijds in samenspraak met de inwoners van Grolloo en de gemeente Aa en Hunze tot stand gekomen.

Ongewenst gedrag

Die willen al jaren af van de gevaarlijke zandwinplas. Die is op sommige plekken vijftien meter diep en daarom levensgevaarlijk om in te zwemmen. Ook was de Grote Moere lange tijd de plek van naaktrecreatie, maar homosekstoerisme zorgde voor ongewenst gedrag en overlast. Volgens Staatsbosbeheer behoort dit nu inmiddels tot het verleden.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.