'Kapsalon aan huis kan niet meer, ik ben er kapot van'

HOOGEVEEN - "In de toekomst wilde ik dus een salon erbij aan huis, maar dat gaat helaas niet door. Ik ben er kapot van." Dat zegt Joyce Koops, kapper aan huis.
De gemeente Hoogeveen gaat harder optreden tegen ondernemers die thuis een kapsalon beginnen. Dit was al verboden, maar in het verleden trad de gemeente nauwelijks op. Kappers die zich inschreven bij de Kamer van Koophandel en zo een kapsalon aan huis zijn begonnen, mogen hiermee doorgaan. Nieuwe thuisknippende kappers worden niet toegestaan. De gemeente gaat hierop actief handhaven. Hoogeveen is momenteel de enige Drentse gemeente die dit beleid toepast. Meppel is bezig beleid te maken.

'Complete wildgroei'

Hiermee komt een wens van een aantal kapsalons uit het centrum van Hoogeveen in vervulling. "Het werd op een gegeven moment gewoon een complete wildgroei in Hoogeveen", vertelt Lucel van den Berg. Van den Berg heeft een kapsalon in Hoogeveen en Ruinerwold. "In elke wijk waar je kwam was wel een kapsalon in een garagebox of slaapkamer. In de stad krijg je steeds meer leegstand. Ik ben absoluut niet bang voor concurrentie. Dat houdt je ook scherp, maar het moet wel eerlijke concurrentie zijn."
De Algemene Nederlandse Kappers Organisatie (ANKO) vindt dat een wildgroei van thuiskappers voor oneerlijke concurrentie zorgt. Zo zegt de organisatie dat kapsalons voor allerlei kosten opdraaien die de thuiskappers niet hebben en vindt dat de gemeente regels moeten opstellen.
"Ik had laatst bijvoorbeeld de Waterleidingmaatschappij Drenthe op bezoek die alles ging checken", zegt Van den Berg. "Er was van alles mis en ik moest 800 euro betalen. Dat heeft een thuiskapper niet en die hoeft ook geen huur voor het pand te betalen."

'Je werkt zwartwerken in de hand'

Niet alle kapsalons in het centrum zijn positief over het nieuwe beleid van de gemeente. "Als we alle thuissalons verbieden, gaan we zwartwerken in de hand werken", vertelt Jeffrey Kuipers van kapsalon Beauty by Mike.
"Dat willen we niet en dat is slecht voor de economie. Je hebt dan geen zicht op hoeveel kappers er dan eigenlijk zijn. Ik denk dat het heel belangrijk is om te monitoren en dat elke klant zelf kan kiezen waar ze naartoe willen. Of het knippen voor 12,50 is of voor 25 euro, dat aanbod moet er wel zijn. Niet iedereen kan het zich veroorloven om bij ons in de salon te komen."

'Recht op een goede coupe'

"Iedereen is klein begonnen, iedere kapsalon is klein begonnen en is daarna groter geworden en heeft personeel aan kunnen nemen", zegt Koops. "Mensen die niet veel te besteden hebben, hebben ook recht op een goede coupe. Een thuiskapper is goedkoper dan een kapsalon. Ik hoop dat ik in de toekomst ergens een salon kan starten, het liefst aan huis. Ik heb alle spullen al, daar zit heel veel geld in en heb ik hard voor gewerkt. Het is zonde om dat weg te doen."
Koops overweegt misschien om een thuissalon buiten Hoogeveen te beginnen. "Dan zijn wel dingen die je je dan gaat afvragen, of je niet ergens buiten Hoogeveen moet gaan zitten, maar dat weet ik allemaal nog niet. Ik heb het nieuws net vandaag gehoord."

Er zijn wel heel veel kappers

Uit cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt dat er in de gemeente Emmen 155 kappers geregistreerd staan. Volgens de ANKO zijn er daarvan zeker honderd actief alleen al in de stad Emmen, maar hebben er slechts 25 een winkelpand. De brancheorganisatie ziet sinds 2014 in Emmen een enorme groei van een kwart.
Zowel de KvK als de ANKO zien in Hoogeveen tussen de zestig en zeventig kappers, waarvan er slechts twintig een winkelpand hebben. De KvK heeft in Assen 58 kappers geregistreerd, de ANKO 96, waarvan 35 met een eigen winkelpand. Meppel heeft 31 KvK-kappers, ANKO 45, waarvan 23 met een eigen pand. De illegale thuiskappers zijn niet meegenomen in deze cijfers.

Wat is nou de oorzaak van de wildgroei?

Dea Koops, eigenaar van Expression Hairstylisten in Assen, draait al heel lang mee in het vak: "Er zijn twee oorzaken: vijftien jaar geleden werd het hebben van een middenstandsdiploma voor kappers afgeschaft. Daarnaast is het niet meer verplicht om een diploma te hebben. Het is een vrij beroep geworden", zegt ze. "Je kunt je bij de KvK dus inschrijven als kapper zonder een diploma te tonen. Dat alles maakt dat je eigenlijk de beunhazerij erkenning geeft."
De oplossing is volgens Koops simpel: teruggaan naar een vorm van een vestigingsdiploma voor ondernemers en een vakdiploma voor kappers. Zonder die combinatie zou je volgens haar geen kapper mogen zijn.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.