Jongeren uit Beilen zijn een nachtje dakloos

BEILEN - Een nacht lang ervaren hoe het is om op te groeien zonder dak boven je hoofd. Tien jongeren uit Beilen probeerden dat vannacht tijdens de eerste editie van Nacht Zonder Dak.
De tieners hadden op het sportpark van Beilen zelf een slaapplek gebouwd van pallets, plastic en karton. Zo moesten ze zich ervan bewust worden dat luxe en comfort niet vanzelfsprekend zijn.

Examentijd

Het aantal deelnemers van de eerste Beiler editie van de actie valt wat tegen. Volgens organisator Marieke Douma heeft dat meerdere oorzaken. Zo was het weer slecht in aanloop naar de actie, valt het midden in het pinkersterweekend en is het examentijd. "Daar hadden we geen rekening mee gehouden."
Douma vraagt aandacht voor de situatie waarin straatkinderen verkeren. In India zag ze met eigen ogen onder welke omstandigheden daklozen leven. "Dan zie je mensen echt op straat leven, slapen, ontwaken. Bijvoorbeeld op een stukje rotonde of vluchtstrook. Dat grijpt je wel aan."

'Te gezellig om te slapen'

Voor de groep was de nacht zonder dak prima te doen. Aan slapen kwamen ze eigenlijk niet toe. "Het was wel koud, maar we hebben vooral veel rond het kampvuur gezeten", zegt de vijftienjarige Miriam Gossen. "Het was veel te gezellig om te slapen." En zo denken er meer over.
Ondanks die gezelligheid, zijn de kinderen er wel duidelijk bewust van dat een warme slaapplek niet vanzelfsprekend is. "Ik vind het bijzonder hoe die kinderen kunnen overleven op straat. Ik vind het best wel zielig", zegt de 13-jarige Mariske Wiersma.
De Nacht Zonder Dak wordt door het jaar heen in verschillende plaatsen in Nederland gehouden. Met de actie haalden de jongeren in Beilen geld op voor straatkinderen in Bolivia, Kenia en India.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.