'In een paar seconden was de stal weg, we zijn helemaal uit het veld geslagen'

TIENDEVEEN - Hij kan het nog steeds niet bevatten: melkveehouder Bert Ruyne uit Tiendeveen. Gistermiddag zakten ruim veertig koeien in zijn stal door de vloer.
"Ik was in de stal bezig en in een paar seconden zakte een deel van de vloer en de roosters in", vertelt de aangeslagen melkveehouder.
'Gelijk 112 gebeld'
Ruyne was op het moment dat de vloer inzakte mest, dat zich in de kelders onder de vloer bevindt, aan het mixen. Hij hoorde gerommel en wist dat het mis was. "Als allereerst heb ik toen 112 gebeld om de dieren zo snel mogelijk te redden. Gelukkig zijn alle dieren nog in leven en maken ze het goed." Het vee is ondergebracht in een andere stal en gaat binnenkort de weide in.
Tweede keer in een maand
Op 11 april gebeurde hetzelfde aan de andere kant van de stal, toen zakten 36 dieren door de vloer. "Het heeft echt een gigantische impact dat dit ons twee keer in korte tijd overkomt", vertelt Ruyne. Een schade-expert doet momenteel onderzoek naar de oorzaak van de twee ongelukken. "We tasten wat dat betreft in het duister en zijn helemaal uit het veld geslagen. Het is in het nieuwste gedeelte van de stal gebeurd. Dat hebben we acht jaar geleden gebouwd en we hebben er nooit problemen mee gehad."
'Het doet ons heel erg veel pijn'
De reacties op onder andere Facebook aan het adres van de melkveehouder uit Tiendeveen waren niet mals. Van 'oude meuk' tot 'het moest vast allemaal weer goedkoop'. Dat kwetst Ruyne enorm, vertelt hij. "Mensen weten niet waar ze het over hebben en over praten. Het doet ons veel pijn. We werken zeven dagen in de week voor het vee en hebben daar heel erg veel voor over."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.