Pauperparadijs nu echt in Veenhuizen: 'Ik sta op de camping in Norg'

VEENHUIZEN - Nog een maand en dan beginnen de voorstellingen van het pauperparadijs. Nu zijn ze nog druk bezig met de repetities en die begonnen deze week voor het eerst echt in Veenhuizen.
Eerder vonden de repetities nog plaats in Amsterdam, maar nu zijn acteurs en decor verplaatst naar de binnenplaats van het gevangenismuseum in Veenhuizen

Decor

Een hijskraan, een uitvergroot hoofd van Johannes van den Bosch, zeecontainers en dat tegen de achtergrond van het gevangenismuseum. Het decor is op zijn zachtst gezegd groots te noemen. "Schaal is een peiler binnen deze voorstelling. Johannes van den Bosch had grootse ideeën om het kleine volk te helpen. Dat zie je terug in de decor stukken", legt vormgever van de voorstelling Michiel Voet uit.

Maquette

Voordat de decorstukken klaar waren werd gebruik gemaakt van een maquette van hoe het decor er uit zou gaan zien en dat is goed gelukt volgens Voet. "Het blijft een wonder dat je als vormgever een maquette bouwt en een paar maanden later staat 'ie echt op locatie en dan loop je als het ware door je eigen maquette."

Acteurs

Voor de acteurs is het ook wennen om nu op locatie te spelen. "Je hebt met niks gerepeteerd en alles bedacht, dus je moet even opnieuw je weg vinden en in speelstijl is dat ook anders. Alles is groter", aldus acteur Paul Kooij. Hij speelt in het theaterstuk de verteller. "Het woord zegt het al dus ik vertel alles wat niet in een scène past maar wat de kijker wel moet weten. De verteller probeert objectief te blijven maar dat lukt niet altijd even goed."

Lang rijden

Voor Kooij is de afstand van huis naar Veenhuizen een grote afstand, maar daar heeft hij wel een goede oplossing voor. "Ik zit tot 8 augustus heerlijk op de camping in Norg."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.