Leerlingen Praktijkschool Emmen komen nauwelijks aan het werk

Er is veel concurrentie voor de leerlingen (Rechten: ANP / Robin van Lonkhuijsen)
Er is veel concurrentie voor de leerlingen (Rechten: ANP / Robin van Lonkhuijsen)
EMMEN - Leerlingen van de praktijkschool PRO Emmen komen na het halen van hun diploma lastig aan het werk. Jaarlijks zijn er vijftig tot zestig schoolverlaters. Voor het overgrote deel is geen werk, zegt directeur Bert Vastenburg.
Leerlingen komen moeilijk aan de bak door veranderende regels. Voorheen kwamen ze automatisch op een lijst voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wanneer werkgevers iemand op die lijst een baan boden, kregen ze een bijdrage krijgen om begeleiding te kunnen bieden.

Concurrentie

Sinds dit schooljaar komen leerlingen van de praktijkschool niet meer automatisch op de lijst. En omdat er veel concurrentie is, is het lastig een baan te vinden.

Extra stage

Sommigen leerlingen kiezen er daarom voor langer op school te blijven. Ze lopen extra stages en halen meer certificaten. Anderen kiezen voor een nieuwe opleiding.
Volgens Vastenburg moet de oplossing in Den Haag worden gezocht. Daarom heeft hij een brief gestuurd naar staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jetta Klijnsma. Een antwoord op die brief heeft hij nog niet.

Actie

Samen met praktijkschool Emmen is een actie opgezet. Ook de gemeente Emmen is gevraagd te zoeken naar alternatieven. "Als onze actie succes heeft, komen de leerlingen hopelijk volgend jaar weer automatisch op de lijst. Maar dat blijft afwachten", zegt de directeur.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.