Zuidbarge vreest einde schieten met carbid: 'Bij één klacht is het einde oefening'

ZUIDBARGE - De zomer moet nog beginnen, maar bij Plaatselijk Belang Zuidbarge maken ze zich nu al druk om de jaarwisseling en dan vooral over het schieten met carbid.
"We hebben te horen gekregen dat bij de eerste klacht het schieten wordt stilgelegd", aldus voorzitter Jan Omvlee.
Omvlee was onlangs samen met andere erkende overlegpartners (EOP's) van de gemeente Emmen op een bijeenkomst in het gemeentehuis. "Een ambtenaar had daar een duidelijke boodschap. Ook al heb je een vergunning en voldoe je aan alle regels, bij een klacht uit de buurt leggen handhavers het carbidschieten direct stil."
Verontwaardigd
De voorzitter van Plaatselijk Belang is verontwaardigd. "Ik snap best dat er regels zijn en dat die gehandhaafd worden, maar het slaat nu door. Zo draait de gemeente een oude traditie de nek om. Een traditie die in Drenthe nota bene tot het cultureel erfgoed behoort."

Rechterlijke uitspraak

Omvlee denkt dat de strengere lijn te maken heeft met een uitspraak van de rechter eind vorig jaar. Die oordeelde toen dat de gemeente Emmen ten onrechte niet ingreep na klachten over carbid in Noordbarge.

Een woordvoerder van de gemeente Emmen kon maandag nog niet bevestigen dat er strenger wordt gehandhaafd.

'Meer draagvlak'

De Stichting Carbidschieten Drenthe zegt overigens geen signalen te krijgen dat gemeenten strenger worden met carbid. Volgens John Schoonheim van die stichting lijkt er bij de gemeenten juist steeds meer draagvlak vóór carbid te komen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.