Heli Holland heeft geen probleem meer met windmolens in achtertuin

EMMER-COMPASCUUM - Heli Holland was lange tijd fel tegen windmolens bij de Pottendijk in Emmen. Maar nadat het college van B en W vandaag bekend maakten waar het de windmolens wil plaatsen heeft eigenaar René van der Haring er geen problemen mee.
"Ik heb mij er niet zo druk om gemaakt want ik stond juridisch altijd in mijn recht", reageert Van der Haring.

Aanvliegroutes

De eigenaar van Heli Holland was bang dat de molens de aanvliegroutes van de helikopters zouden verstoren, maar met de huidige plannen van het college is dit niet het geval. "De plannen zijn op deze manier prima", zegt Van der Haring. "Het gedeelte dat wij vrij moesten houden, zoals het al sinds 1992 geldt, blijft windmolenvrij."

Windmolens uitzetten

"Alleen aan de rand van het gebied komen een paar windmolens en die kunnen wel windverstoring veroorzaken", vervolgt Van der Haring. "Maar als die windverstoring van invloed is op de helikopters, kunnen de molens afhankelijk van de windrichting uitgezet worden."
Hoe dat precies in zijn werk gaat, het uitzetten van de windmolens, weet Van der Haring niet. "Een windmolen kan tot vijfhonderd meter turbulentie veroorzaken. De windmolens die dat doen, die mogen wij dus uitzetten."

Rijksluchtvaartdienst

De Rijksluchtvaartdienst zegt volgens Van der Haring dat veiligheid van de vliegers voor de windmolens gaat. "Als ze invloed hebben op de vliegbeweging, dan moeten de windactiviteiten gestaakt worden."

Hogere windmolens

Wethouder René van der Weide maakte vanochtend bekend dat in het gebied rond Pottendijk de windmolens mogelijk hoger kunnen uitvallen dan de vooraf genoemde maximale 149 meter, mits in samenspraak met de bevolking. Dit maakt voor Heli Holland niet uit, want hoe lang de windmolens in de buurt bij hem ook zijn, ze gaan uit als ze invloed op de helikopters hebben.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.