Europees project voor betere toekomst winkelcentrum Hoogeveen

HOOGEVEEN - Hoe blijft Hoogeveen een aantrekkelijk winkelcentrum? En wat moet de stad doen aan de leegstand?
Het zijn vraagstukken die Hoogeveen gaat delen met negen andere vergelijkbare plaatsen in het Europese project RetaiLink.

Leegstand stijgt van 7 naar 12 procent

Hoogeveen maakt zich zorgen om de toekomst van het winkelcentrum. De leegstand is in een paar jaar tijd gestegen van 7 naar 12 procent van het vloeroppervlak. Dat is nog wel minder dan in Assen en Emmen waar de leegstand gegroeid is naar 24 procent.

In grote steden als Zwolle en Groningen daalt de leegstand ondertussen weer. De aantrekkelijkheid van het winkelcentrum in die steden is groter, omdat er meer bezienswaardigheden en activiteiten zijn.
Middelgrote steden missen die grote aantrekkingskracht. Zij kunnen van elkaar leren, volgens CDA-wethouder Anne Wietse Hiemstra. "We gaan bijvoorbeeld kijken naar pop-up winkels in Spanje. Ze hebben hele aansprekende resultaten bereikt en misschien kunnen we daar wat mee."

Actieplan met Europese inbreng

RetaiLink is een project van twee jaar. Behalve Hoogeveen doen Hengelo, Igaulada (Spanje), Basingstoke (Engeland), Fermo (Italië), Romans (Frankrijk), Liberec (Tsjechië), Bistreta (Roemenië), Pécs (Hongarije) en Sibenek (Kroatië mee.
Op Europees niveau helpen verschillende betrokkenen uit elke stad andere steden bij het opstellen van een actieplan. Dat plan moet een antwoord geven op de vraag hoe er meer consumenten naar het winkelcentrum gelokt kunnen worden. Hoogeveen wil bijvoorbeeld haar eigen ervaringen delen rond het beleid dat voortvloeit uit het koopstromen-onderzoek. Uit dat onderzoek blijkt dat de trek uit de regio naar het winkelcentrum in Hoogeveen de afgelopen vijf jaar is afgenomen.

Hiemstra "We hebben hier een kernwinkelgebied aangewezen en breiden het totaal winkelvloeroppervlak niet meer uit. De bestaande centra versterken we en liefst dikken we het een beetje in."

Toekomstbestendig

Voorzitter Kees Raven van de stichting Centrummanagement: "Het consumentengedrag is in heel Nederland veranderd, daar moeten we op inspelen."

Raven denkt dat de winkelleegstand over een paar jaar meer gevolgen zal hebben: "Er moet een soort ruilverkaveling komen, waarbij winkels uit de aanloopstraten verhuizen naar leegstaande winkels in de Hoofdstraat."
Raven denkt dat Hoogeveen een toekomstbestendig winkelcentrum heeft, omdat er goed samengewerkt wordt tussen gemeente en ondernemers. Die samenwerking is volgens de wethouder verder uitgebreid. "We zijn een paar jaar geleden beste binnenstad geworden. We organiseren veel evenementen. Onze ervaringen daarmee kunnen we delen."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.