Werkstraf geëist tegen oud-kroegbaas uit Emmen voor bestelen van klanten

Klanten van de oud-kroegbaas konden meedoen aan een spaarsysteem (Rechten: Pixabay.com)
Klanten van de oud-kroegbaas konden meedoen aan een spaarsysteem (Rechten: Pixabay.com)
EMMEN - Een 53-jarige oud-cafébaas uit Emmen die wordt verdacht van het verduisteren van 20.000 euro, hoorde vandaag in hoger beroep honderd uur werkstraf tegen zich eisen.
Ook wil het OM dat de man 16.000 euro aan een tiental gedupeerden terugbetaalt.

Spaarsysteem

De Emmenaar en zijn vrouw waren tot 2011 eigenaar van Het Café in Emmen. In de kroeg konden klanten meedoen aan een spaarsysteem. Iedereen had een eigen kastje waar hij elke week een vast bedrag in moest doen. De kroegbaas beheerde het geld en de administratie en bracht het na een jaar sparen naar de bank. Dan werd het op de rekening van de klanten gestort.
Toen vaste klanten in 2011 ineens hun spaargeld niet kregen, gaf de kroegbaas niet thuis. Hij zei het geld naar de bank te hebben gebracht, maar dat bleek niet te kloppen.

Aangifte

Dertien gedupeerden deden aangifte, maar het OM besloot de kroegbaas niet te vervolgen. De gedupeerden maakten bezwaar bij het gerechtshof en dat bepaalde in 2013 dat het OM de zaak moest heropenen. Uiteindelijk werd de Emmenaar in april vorig jaar tot zeventig uur werkstraf en het terugbetalen van 13.000 euro veroordeeld.
De kroegbaas ging in hoger beroep. Hij was niet bij de zitting aanwezig, maar zijn advocaat liet weten dat de man de verduistering ontkent. Volgens de verdachte wordt door de klanten een hetze tegen hem gevoerd.

'Een slechte comedy'

"Het was soms net een slechte comedy", zegt gedupeerde Richard Robben uit Emmen. "Vanaf de eerste keer dat hij werd gehoord door de politie, tot nu toe heeft hij steeds andere verklaringen afgelegd." Inmiddels wachten Robben en de andere gedupeerden vijf jaar op hun spaargeld.
Het gerechtshof doet op 7 juni uitspraak.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.