Wie zijn oud-rechercheurs Dick Gosewehr en Harrie Timmerman?

Oud-rechercheur Dick Gosewehr (Rechten: RTV Drenthe / Jeroen Kelderman)
Oud-rechercheur Dick Gosewehr (Rechten: RTV Drenthe / Jeroen Kelderman)
HOOGEVEEN - Oud-politiemannen Dick Gosewehr en Harrie Timmerman concluderen dat de dood van de 8-jarige Sharleyne uit Hoogeveen een misdrijf is.
Het tweetal bekeek het onderzoeksdossier van de dodelijke val van het meisje. Op verzoek van de vader van Sharleyne deden ze onderzoek. Maar wie zijn Dick Gosewehr en Harrie Timmerman eigenlijk?

Cold Case Team

Gosewehr en Timmerman werkten samen bij het Cold Case Team van Groningen. Dat team werd in het leven geroepen om onopgeloste moorden alsnog op te lossen. Na het lezen van een boek over gerechtelijke dwalingen besloot het tweetal zich bezig te houden met het onderzoeken van mogelijk gerechtelijke dwalingen. Op hun website Waarheidsvinding schrijven ze over oude, onopgeloste zaken en gerechtelijke dwalingen.

Ina Post

De eerste zaak waar ze zich mee bezig hielden was die van Ina Post. Zij werkte als bejaardenverzorgster in Leidschendam. Een van haar cliënten, de 89-jarige mevrouw Kolstee, werd in augustus 1986 gewurgd in haar woning gevonden. Post legde een bekentenis af over de moord, maar zou dat volgens de rechercheurs onder druk hebben gedaan. In 2010 werd Post alsnog vrijgesproken.

Dubbele moord

In 2010 deden de oud-rechercheurs onderzoek naar een dubbele moord op de Antillen. Gosewehr en Timmerman concludeerden dat twee mannen onschuldig vastzaten voor de moord. Het tweetal werd eind 2013 alsnog vrijgesproken.

Bart van der Laar

Op verzoek van De Telegraaf stelden de mannen in 2010 ook een onderzoek in naar de moord op platenproducer Bart van der Laar in 1981. Ook hier concludeerden de twee dat er sprake was van een gerechtelijke dwaling. Martien Hunnik zat jaren vast voor de moord. Op 16 mei 2015 vernietigde de Hoge Raad het vonnis en werd de zaak terugverwezen naar het Gerechtshof in Den Haag.
'Marple-gate'
Gosewehr analyseerde ook een fraudeonderzoek van de provincie Drenthe, dat werd uitgevoerd door recherchebureau Marple. Hij noemde dat onderzoek toen 'broddelwerk'. Volgens Gosewehr deden de onderzoekmethodes van het bureau hem denken aan de tijd van de DDR en de Stasi. Hij zei dat er een enorme inbreuk was op de privacy van mensen. Zo werden onder meer gps-bakens geplaatst onder auto's van vier ambtenaren.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.