Droomfinale voor promotie naar 1e klasse: Drenthina - DZOH

VOETBAL - Drenthina heeft zich geplaatst voor de finale van de nacompetitie voor promotie naar de 1e klasse. De ploeg van trainer Gerrie Benes won, na de 1-0 winst afgelopen zaterdag in Damwoude, ook de return in Emmen. Het werd 2-1. Kees Plaatje scoorde kort na de rust beide doelpunten voor Drenthina.
In de slotfase werden twee spelers van Broekster Boys met rood weggestuurd en dreigde de wedstrijd helemaal uit de hand te lopen. Aanleiding was het warrige optreden van scheidsrechter Schuring uit Meppel en het provocerende gedrag van enkele spelers van de gasten uit Friesland.

Weinig kansen in eerste helft

Drenthina begon goed aan de wedstrijd, had een licht veldoverwicht, maar zakte halverwege de eerste helft steeds verder weg. Slechts twee kansen leverde dat op. Eerst kopte Jasper Hoolsema uit een corner de bal net over het doel en even later schoot Mark Lubberts in vrijestaande positie de bal voorlangs. Broekster Boys kwam niet verder dan een afstandschot van Hendrik Bouma. Zijn inzet werd gestopt door de uitstekende keeper Yannick Berends.

Drenthina vergeet afstand te nemen

Na de rust trok Drenthina de wedstrijd snel naar zich toe. Nadat een voorzet van Kees Plaatje werd gemist door Tom Brinks, was het even later wel raak. Na goed storend werk van Tom Brinks stelde Roland Koops in de 52e minuut Kees Plaatje in staat om te scoren (1-0). Twee minuten later had Tom Brinks de tweede treffer op zijn schoen. Maar de linkerspits was niet zelfzuchtig genoeg. In plaats van zelf te scoren wilde hij het buitenkansje overlaten aan Kees Plaatje. De snelle buitenspeler werd echter niet bereikt. Na een kwartier spelen had Plaatje meer succes. Opnieuw op aangeven van Tom Brinks kon hij de bal van dichtbij binnen tikken (2-0).

Tumulueuze slotfase met twee rode kaarten

Door de achterstand raakte de tegenstander steeds meer geïrriteerd en reageerde dat onder mer af op de scheidsrechter. Deze ging uiteindelijk overstag en kende acht minuten voor het einde een strafschop toe aan Broekster Boys na een onschuldige botsing tussen Jasper Hoolsema (Drenthina) en Sjoerd Westra van de gasten. De toegekende strafschop werd feilloos binnen geschoten door de aanvoerder van Broekster Boys. Vijf minuten later leek Tom Brinks de wedstrijd te kunnen beslissen. Alleen op het doel af werd hij op de rand van de zestien meter onderuitgetrokken door verdediger Jelmer Wijbenga. In plaats van een rode kaart trok scheidsrechter Schuring slechts geel.
In de laatste minuten dreigde de wedstrijd te escaleren. De keeper van Broekster Boys haalde de bal weg bij de dug-out van Drenthina en simuleerde daarbij te zijn gehaakt door een van de begeleiders van de thuisclub. Hierna ontstond veel consternatie. In het tumult kregen twee spelers van Broekster Boys een rode kaart.

Finale wordt gemeentelijke derby

In de finale voor promotie naar de 1e klasse moet Drenthina het opnemen tegen stadgenoot DZOH. De ploeg uit De Rietlanden won op eigen veld met 3-0 van SC Veenwouden. DZOH had het uitduel ook al met 2-0 gewonnen. Zaterdag spelen beide ploegen op het veld aan de Oude Roswinkelerweg en een week later is de ontmoeting op het sportpark aan het Zwanenveld in De Rietlanden.