Isala in Zwolle eerste ziekenhuis met vondelingenkamer

ZWOLLE - In het Isala Ziekenhuis in Zwolle opent vandaag een vondelingenkamer. Daarmee is dit het eerste ziekenhuis met een plek waar pas bevallen vrouwen hun kind kunnen achterlaten.
Initiatief

Een van de initiatiefnemers is gynaecoloog Harm de Haan. "Ik las in de krant over een kind dat te vondeling was gelegd. Later keek ik televisie en toen was in twee miljoen huiskamers de oproep te zien of mensen de moeder van het kind kennen", vertelt De Haan.
"Eigenlijk wil zij natuurlijk anoniem blijven. Dus ik dacht: dit moeten we beter regelen in Nederland. We moeten een kamertje hebben in het ziekenhuis, waar 24 uur per dag hulpverlening beschikbaar is." Op die manier kwam de vondelingenkamer in Isala in Zwolle tot stand.

Positieve reacties

"Ik heb heel veel reacties gehad het afgelopen jaar, louter positieve", aldus De Haan. In Nederland worden volgens hem jaarlijks een of twee baby's levend te vondeling gelegd en vier of vijf worden jaarlijks dood gevonden. "Maar de grootste groep wordt niet gevonden. Het komt regelmatig voor dat mensen bellen naar Stichting Beschermde Wieg. Ze vertellen dat bijvoorbeeld dat ze twintig jaar geleden een kind hebben begraven."

Liefdevol kamertje

Volgens Barbara Muller van Stichting Beschermde Wieg is de vondelingenkamer een liefdevol kamertje geworden. "Het eerste waar je tegenaan loopt, is een intercom. Zo heb je direct contact met iemand van het ziekenhuis. Dat is allemaal anoniem. Je ziet ook een mooi liefdevol wiegje, waar de baby in kan worden gelegd, als de moeder geen contact wil." Een moeder mag anoniem blijven, maar kan ook haar gegevens achterlaten.

Meer kamers nodig

Volgens De Haan zijn inmiddels meer ziekenhuizen bezig om vondelingenkamers te openen. De gynaecoloog vindt dat eigenlijk elke grote stad in Nederland er een zou moeten hebben. In Groningen is vorige week ook een vondelingenkamer geopend op initiatief van Beschermde Wieg. Volgens Isala-bestuursvoorzitter Rob Dillmann komt er in het ziekenhuis van Isala in Meppel in elk geval geen vondelingenkamer.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.