GGD adviseert: Bestrijd klachten eikenprocessierups met plakband

De eikenprocessierups (Rechten: archief RTV Drenthe)
De eikenprocessierups (Rechten: archief RTV Drenthe)
ASSEN - GGD Drenthe waarschuwt inwoners van de provincie weer voor de eikenprocessierups. De brandharen van het beestje kunnen leiden tot ernstige irritaties aan de huid, ogen en luchtwegen bij mensen en dieren.
Mensen kunnen onder meer last krijgen van jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontsteking.

Brandharen

Als je last hebt van de brandharen van de eikenprocessierups, moet je zien te voorkomen dat de haren zich verder over je lichaam verspreiden.
"Dit kunt u doen met plakband. Deze plakt u op de huid en trekt deze er daarna voorzichtig weer af. Daarna kunt u de huid en ogen met lauw water afspoelen. Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot twee weken vanzelf", aldus de GGD.

Lees ook:
Vijf vragen over de eikenprocessierups
Zalf
Als mensen last hebben van ernstige jeuk, kunnen zalfjes verlichting geven. Bij ernstigere klachten kun je het best naar de huisarts gaan, adviseert de GGD. Wanneer de brandharen in kleding zitten, wordt aangeraden deze grondig te wassen op 60 graden.

Voorkomen

De GGD adviseert mensen die een natuurgebied bezoeken waar de rupsen zitten, voorzorgsmaatregelen te nemen. "Zorg voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond onder een eikenboom zitten", meldt de zorgorganisatie. Ook moet direct contact met de rupsen worden voorkomen.
Als er eikenprocessierupsen in je tuin zitten, moet je ze volgens de GGD niet zelf gaan bestrijden. Mensen kunnen in dat geval het best contact opnemen met de gemeente.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.