Tuindersinitiatief Klazienaveen teleurgesteld in windmolenplannen college Emmen

De windmolens komen niet in Klazienaveen als het aan het college ligt (Rechten: Pixabay.com)
De windmolens komen niet in Klazienaveen als het aan het college ligt (Rechten: Pixabay.com)
EMMEN - Een gemiste kans, zo noemt het tuindersinitiatief Klazienaveen het besluit van het college van Emmen om geen windmolens in het gebied Rundedal te plaatsen. De initiatiefnemers zijn teleurgesteld in het college.
"Het is voor iedereen vervelend, bij ons is draagvlak", licht Jan Nell, een van de initiatiefnemers, toe.

Verduurzamen

Het plan van de tuinders was om minimaal vijf windmolens in het gebied te plaatsen. "Het is een kans om hier de tuinbouw te verduurzamen", aldus Nell. Het idee was om de windmolens energie op te laten wekken voor omliggende dorpen en de rest van de energie te laten gebruiken door de tuinders in het gebied.

De initiatiefnemers gaven eerder aan geen overlast voor omwonenden te verwachten, omdat de molens op minimaal een kilometer van de bebouwing zouden komen te staan. Dit is ook een van de voorwaarden die het college van Emmen stelt aan de plaatsing van windmolens.

Hinder

In de toelichting van het college waarom het gebied in Klazienaveen is afgevallen staat dat wanneer de gemeente wel zou kiezen voor dit initiatief, het aantal mensen dat hinder ondervindt enorm toeneemt. Maar volgens Nell gaat dat argument niet op. "Het gaat in dit gebied vooral om bedrijfswoningen van de tuinbouw, daar geldt een ander hinderprofiel. En de woningen die het dichtst bij staan zijn van de initiatiefnemers zelf."
De gemeente geeft verder aan dat het tuinbouwgebied buiten de boot valt omdat het dicht bij het Natura2000-gebied Bargerveen ligt. Deze locatie loopt het grootste risico om, vanwege natuurwetgeving, in het vervolgtraject alsnog af te vallen.

Windmolens

Het college van burgemeester en wethouders maakte afgelopen dinsdag bekend dat, als het aan hen ligt, de 32 te plaatsen windmolens verdeeld worden over drie locaties. Het gaat om de N34, de Zwartenbergerweg en aan de Pottendijk. De gemeenteraad beslist uiteindelijk op 28 juni definitief over de plaatsing van windmolens in de gemeente Emmen.

Toelichting

Het college van Emmen geeft de komende week toelichting op hun keuze voor de plaatsing van windmolens. Omwonenden kunnen vrijdag vanaf 17:00 terecht in het Van der Valk Hotel in Emmen om vragen te stellen aan wethouder René van der Weide. Maandag kan dit vanaf 17:00 in zalencentrum Bentlage in Emmer-Compascuum.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.