Aangifte tegen CdK Tichelaar wegens vernietiging bewijsmateriaal in Eurochamp-affaire

Aangifte tegen CdK Tichelaar (Rechten: archief RTV Drenthe)
Aangifte tegen CdK Tichelaar (Rechten: archief RTV Drenthe)
ASSEN - De Eurochamp-affaire uit 2008 blijft de provincie Drenthe achtervolgen. Journalist Gerard de Kleine uit Emmen heeft vanmiddag aangifte gedaan tegen commissaris van de koning Jacques Tichelaar vanwege het vernietigen van bewijsmateriaal.
De oud-Dagblad van het Noorden-journalist leverde vanmiddag de aangifte tegen de commissaris persoonlijk af bij het Openbaar Ministerie (OM).

Archiefwet overtreden

De Kleine vindt dat Tichelaar de Archiefwet heeft overtreden, omdat hij telefoongegevens zou hebben vernietigd. Het gaat om contactgegevens uit de mobiele diensttelefoon van de toenmalige VVD-gedeputeerde Tanja Klip. Uit deze telefoongegevens viel op te maken hoe vaak gedeputeerde Klip contact heeft gehad met Gerard de Kleine, die toen als journalist aan de Eurochamp-zaak werkte.
In 2012 vroeg De Kleine al eens deze telefoongegevens op bij de provincie. Hij deed dat via de Wet openbaarheid bestuur (Wob), maar kreeg toen niets. Het officiële antwoord van de provincie was dat hij ze niet mocht inzien, en dat bovendien de gegevens vernietigd waren. Over dat laatste trekt De Kleine nu bij het OM aan de bel.


Fraude Eurochamp

De hele zaak van De Kleine tegen de provincie Drenthe voert terug naar 2008, toen er bij de gehandicaptensportorganisatie Eurochamp in Assen fraude aan het licht kwam. De provincie deed daar als subsidiegever onderzoek naar, maar dat fraudeonderzoek lekte vroegtijdig uit naar de krant. De Kleine was één van de journalisten die bij de krant over dit onderzoek schreef.

Beroering over lek

Over het lekken van dit frauderapport ontstond op het provinciehuis veel beroering. Er kwam nader onderzoek naar het lek, onder leiding van gedeputeerde Klip. De Kleine verleende als journalist ook medewerking aan dit onderzoek, omdat hij over informatie zou beschikken die richting het lek zou wijzen.
Hij zou hiervoor anoniem blijven en ook niet in het onderzoeksrapport komen, zo zou hem zijn beloofd door gedeputeerde Klip. Het relaas van De Kleine kwam toch in het rapport, ook al was het anoniem. Dat kostte hem zijn baan bij de krant.

Procedures

Sindsdien is De Kleine bezig met allerlei procedures tegen de provincie, tegen oud-gedeputeerde Klip en nu tegen commissaris Tichelaar.



'Niets vernietigd'

Commissaris van de koning Tichelaar was vanmiddag officieel nog niet op de hoogte van de aangifte. Hij wacht de zaak rustig af. "Het is een vrij land en meneer De Kleine heeft het recht deze stap te zetten."
Tichelaar zegt verder dat er door hem verder niets vernietigd is. "De argumenten hierover zijn al zo vaak gewisseld. De telefoongegevens waren voor De Kleine onderdeel van de bewijsvoering voor zijn zaak tegen de provincie, waarbij hij ons aansprakelijk wilde stellen voor het verlies van zijn baan. Maar als we telefoongegevens krijgen van onze provider, mogen we die niet zomaar verstrekken aan derden. Dat is strafbaar."
Het Openbaar Ministerie laat weten dat het de aangifte van De Kleine in behandeling gaat nemen. "En dat zal wel een tijdje duren", aldus een woordvoerder.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.