Eerste statushouders half juni naar tijdelijke huisvesting in Eelde

EELDE - De eerste statushouders komen half juni naar de tijdelijke woonvoorziening in Eelde. Dat is volgens de gemeente Tynaarlo het streven, nu de geplande datum van 1 juni niet gehaald wordt.
Het college van B en W heeft gisteren de vergunning verleend om het pand van de voormalige Dutch Flight Academy hiervoor te verbouwen.

Alvast inburgeren in regio

Het bedrijfspand wordt een zogeheten tussenvoorziening voor 96 asielzoekers met een verblijfsvergunning. In afwachting van een huis in de regio, komen ze tijdelijk in Eelde te wonen. Daar beginnen ze alvast met inburgeren in de regio. Ze krijgen Nederlandse les en lessen in gezondheidszorg en opvoeding. Daarnaast kunnen ze vrijwilligerswerk doen of een stage, en maken ze kennis met het verenigingsleven.

Ruimte in azc's

De gemeente Tynaarlo heeft de woonvoorziening opgezet met vluchtelingenorganisatie Inlia. Op deze manier moet er ruimte komen in de asielzoekerscentra, waar vele statushouders al tijden zitten te wachten op een huis.

Ook andere gemeenten

De gemeenten Aa en Hunze, Emmen, Midden-Drenthe en Noordenveld doen ook mee aan het proefproject in Eelde. De statushouders stromen ook door naar woningen in deze gemeenten.

Nog bezwaren

Tegen de tijdelijke woonlocatie op het bedrijventerrein kan nog bezwaar ingediend worden. Eind maart is al een petitie ingediend door een groep omwonenden, die verenigd zijn in 'Het Voeteneind'. De petitie is getekend door zo'n veertig omwonenden en ondernemers van de Burgemeester Legroweg. Ze vinden het bedrijventerrein niet geschikt als woonplek en zijn bang voor overlast.

Tweede locatie in Eelde

Op termijn komen er 145 plekken voor statushouders in Eelde. Behalve in de Dutch Flight Academy komen er ook 50 woonplekken in een pand van Verslavingszorg Noord-Nederland tegenover vliegveld Eelde.
Bij de start van het proefproject met de statushouders half juni, wordt deze plek nog niet meteen in gebruik genomen. Over dit pand is nog overleg. Zo hebben buurtbewoners zorgen over toename van verkeersdrukte daar. Burgemeester Marcel Thijsen verwacht dat daar op zijn vroegst na de zomervakantie statushouders komen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.