Zes miljoen euro voor huizenplan Beilen-Oost

Een plattegrond van Beilen-Oost
(Rechten: gemeente Midden-Drenthe)
Een plattegrond van Beilen-Oost (Rechten: gemeente Midden-Drenthe)
BEILEN - De gemeenteraad van Midden-Drenthe is akkoord met het bedrag van zes miljoen euro dat beschikbaar wordt gesteld voor de exploitatie van huizen in Beilen-Oost.
De gemeente kocht ruim acht jaar geleden 22 hectare boerengrond om huizen te realiseren. In het gebied langs de Beilerstroom kunnen tussen de honderd en tweehonderd huizen komen. De gemeente verwacht tien kavels per jaar te kunnen verkopen.

Zelf huis bouwen en wegen aanleggen

Midden-Drenthe wil mensen veel vrijheid geven bij hun woonwensen, als het maar duurzaam is. Zo moeten de toekomstige bewoners niet alleen het huis zelf bouwen, maar ook de riolering, de wegen en de paden daarbij aanleggen.

'Heeft gemeente al anderhalf miljoen gekost'

Het huizenplan zorgde voor scepsis in de gemeenteraad onder de oppositiepartijen. "De grond heeft de gemeente sinds de aankoop in 2007 anderhalf miljoen euro gekost", zegt Heleen Jurgens, fractievoorzitter van de VVD. "We hebben te veel voorbeelden van tegenvallende nieuwbouwprojecten."
De VVD kwam daarom met een amendement waarin staat dat de voortgang van de verkoop van de bouwkavels iedere twee jaar geëvalueerd moet worden. De raad kan dan beslissen over de voortzetting of beëindiging van de uitbreiding van Beilen-Oost. Het amendement werd door de meerderheid van de gemeenteraad gesteund.

'Grootste miskoop'

Gemeentebelangen en Gemeentebelangen Smilde-Beilen-Westerbork zijn tegen de plannen. Eerder zei fractievoorzitter Charles de Haas van Gemeentebelangen Smilde-Beilen-Westerbork al dat hij het de grootste miskoop van de gemeente vindt. "En ik blijf bij mijn standpunt", eindigt hij vanavond. De beide fracties zijn bang dat het plan de gemeente te veel geld gaat kosten.

'Niets doen kost meer geld'

"De grond is al van de gemeente, hoe je het wendt of keert", zegt Marinus Louissen van het CDA. "Niets doen kost meer geld. Als we er de komende vier jaar niks mee doen dan kunnen we vier of vijf miljoen afboeken. Dan zijn we weer terug bij af." Het CDA sprak daarbij de wens uit dat de eerste schop nog voor het einde van dit jaar de grond in gaat.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.