Ploegleider Addy Engels: Ik besef dat er iets historisch kan gebeuren

WIELRENNEN - Het zijn de twee dagen van de waarheid in de Ronde van Italië voor Steven Kruijswijk. Maar ook voor ploegleider Addy Engels uit Eext.
Met nog twee zware bergetappes te gaan, zou Steven Kruijswijk als derde Nederlander ooit, na Jan Jansen en Joop Zoetemelk, het eindklassement in een grote ronde kunnen winnen.

"Het besef dat is er bij mij wel, dat is langzaam aan het groeien en dat maakt de druk ook groter natuurlijk. En dat voel ik de hele dag door hoor. Ik kan goed functioneren, ik ben rustig maar ik voel het wel".

Alleen in de auto zou het wel heel stressvol zijn

Samen met collega Jan Boven zijn de taken in de ploegleidersauto goed verdeeld. "Wij kunnen de renners informatie verstrekken en de tactiek bijsturen, maar verder kunnen we weinig doen. Ik rij de auto en Jan doet de coaching, hij praat met de renners. Als je het alleen zou moeten doen zou het wel heel stressvol zijn. Maar zo loopt het prima", zegt Engels.

Je wil niks aan het toeval overlaten

De 38-jarige Drent heeft het in ieder geval een stuk drukker dan in andere koersen. "Het zorgt voor veel publiciteit en ook dat kost tijd. En als je op deze positie staat wil je niks meer aan het toeval overlaten. Normaal doe je ook goed je werk, maar we doen nu het drievoudige. Je gaat nog eens het hele parcours uitpluizen. En ook de nabespreking met de collega's, na de etappe, duurt langer dan anders. Er wordt natuurlijk veel over tactiek gesproken".

Nog twee zware bergetappes

Er staan voor Kruijswijk nog twee zware bergetappes op het programma. De etappe van zondag naar Turijn, is net als de laatste Tour-etappe naar Parijs, een etappe voor de sprinters.
Etappe van morgen: ellenlange klim
Met een voorsprong van drie minuten op Chaves en 3.23 op Valverde heeft Kruijswijk prima papieren, zeker als je kijkt naar de etappe van morgen. Een kolfje naar z'n hand. Een ellenlange klim van 68 kilometer met een steile top.

Twee dagen van de waarheid
"Wij hoeven in ieder geval geen initiatief te nemen, we zullen aangevallen worden en we zullen mee moeten. Het is vooral zaak dat Kruijswijk de benen houdt die hij nu heeft. In tegenstelling tot vandaag zal hij niet zo beschermd worden door ploeggenoten, maar dat geldt ook voor de concurrentie. We staan in ieder geval voor de twee dagen van de waarheid", zegt Engels tot slot.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.