NAM maakt zich klaar voor gaswinning in Assen-Noord

De NAM is bij Assen-Noord weer begonnen met voorbereidingen voor gaswinning (Rechten: NAM)
De NAM is bij Assen-Noord weer begonnen met voorbereidingen voor gaswinning (Rechten: NAM)
ASSEN - Ze winnen nog lang geen gas. Maar in Assen-Noord is de NAM na een periode van stilte weer druk bezig met voorbereidingen hiervoor.
Gisteren is begonnen met de plaatsing van een definitieve installatie op de put, die al eerder geboord is aan het Kleuvenveld. Uit
bleek dat er de komende jaren genoeg gas zit, om te winnen.

Ongerust

De NAM meldt de activiteiten in het gasveld Vries op haar Facebookpagina 'NAM in Assen' om zo omwonenden op de hoogte te houden, zodra er iets gebeurt. Het nog te winnen gasblok in het bestaande veld Vries, ligt voor een deel onder het dorp Loon en de Asser wijk Marsdijk. Sommige bewoners daar zijn toch ongerust over de gaswinning.

Tijdelijke afsluiter eraf

Volgens NAM-woordvoerder Kirsten Smit zit er nu nog een tijdelijke afsluiter op de gaswinningsput. Die moet eraf, om straks ook daadwerkelijk gas te kunnen winnen, zodra er toestemming komt. Volgens Smit duren de werkzaamheden twee weken en is het mogelijk dat er ook gas afgefakkeld wordt.

Wanneer gas winnen?

Wanneer de gasinstallatie echt gaat draaien, is volgens Smit nog onduidelijk. Er is een winningsplan ingediend door de NAM bij het ministerie van Economische Zaken, maar die moet nog beslissen.
Ook wordt nog advies ingewonnen bij de gemeenten Assen, Aa en Hunze en Tynaarlo, omdat het gasblok onder deze gemeenten ligt.

Procedure is nieuw

Smit heeft geen idee hoelang dit kan duren. "Het is voor ons ook helemaal nieuw, deze procedure. Want het is voor het eerst dat we met een winningsplan nu ook richting gemeenten gaan, voor advies, en een extra risicoanalyse moesten maken. Dat is allemaal voortgekomen uit alle problemen in Groningen. We hebben dan ook geen idee wanneer we iets kunnen verwachten. Het is wel heel stil al een tijdje. Misschien winnen we niet eens dit jaar dat gas bij Assen-Noord."

Vooruit op wet

Volgens Smit loopt de NAM met deze aanpak al vooruit op een wet, die eigenlijk nog niet in werking is. In het gasveld in Assen-Noord zit 500 miljoen kuub gas. Daarmee kan de NAM de stad Assen voor vijf jaar van gas voorzien. "Maar bij een hele koude winterdag verstoken we in heel Nederland in één dag 220 miljoen kuub", aldus Smit. "Dus dat gasblok in Assen-Noord heb je na dik twee dagen vorst in ons land al bijna op."ç

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.