Vader van Sharleyne 'was een roepende in de woestijn'

HOOGEVEEN - "Mijn cliënt heeft drie jaar lang via contacten met de hulpverleners getracht zijn dochter in veiligheid te brengen. En het is zo confronterend om in dat dossier steeds maar weer te lezen dat die man als een roepende in de woestijn was", dat zegt de advocaat van de vader van Sharleyne, Liesbeth Poortman. "Hij is in de eerste plaats vooral heel erg verdrietig."
Ze reageert op het gisteravond uitgelekte
naar het functioneren van de hulpverleningsinstanties in Hoogeveen rondom de dood van Sharleyne. In dat rapport wordt in grote lijnen geconcludeerd dat niet Sharleyne, maar de problemen van haar moeder centraal stonden bij de hulpverlening. En juist die werkwijze betekende dat de veiligheid van Sharleyne in gevaar kwam, schrijven de inspecties.

'Het is net een thriller'

Sharleyne is het meisje van acht jaar oud dat vorig jaar overleed nadat ze midden in de nacht van een flat in Hoogeveen viel. In februari concludeerden deskundigen in ZEMBLA al dat de hulpverlening heeft gefaald. Over het dossier dat gisteravond uitlekte, zegt Poortman dat het bijna is alsof je een thriller leest. "Steeds vraag je je af: gaan ze dan nú iets doen? Nee, ze gaan nog niets doen, ze gaan wéér een gesprek beleggen, of ze gaan het wéér intern oppakken. Er gebeurde eigenlijk niets, en in ieder geval niets in de richting van Sharleyne", concludeert ze.

Procederen

"Als de gemeente Hoogeveen na dit rapport nog geen aansprakelijkheid erkent, dan gaan we procederen", stelt Poortman. "De consequentie kan zijn dat de gemeente de schade die geleden is, moet vergoeden. In Nederland heb je het dan over geld", concludeert ze. De advocaat wijst er ook op dat dit ook financiële gevolgen kan hebben voor alle andere gevallen waarin gemeenten gefaald hebben in de jeugdzorg. Jeugdzorg valt sinds januari 2015 onder de gemeenten.
Over korte tijd weer een Sharleyne?
De advocaat van de vader van Sharleyne betwijfelt of alle aandachtspunten die nu in het rapport staan, gelijke situaties in de toekomst kunnen voorkomen. “ Dit is nu het vierde rapport op een rij in korte tijd waarin wordt geconcludeerd; de belangen van het kind stonden niet centraal. Maar blijkbaar is dit niet genoeg. Ook de politiek moet nu erkennen dat het zo dus kennelijk ook niet werkt. Er moet nu iets gebeuren, anders heb je over korte tijd weer een Sharleyne, ben ik bang."

Misdrijf

Eerder deze week concludeerden oud-rechercheur Dick Gosewehr en criminoloog Harrie Timmerman dat Sharleyne door een misdrijf om het leven is gekomen. "Voor ons staat vast dat hier een meisje om het leven is gebracht", zeiden zij. Woensdag diende de strafrechtelijke zaak waarmee Poortman wil afdwingen dat het onderzoek naar de dood van Sharleyne wordt heropend. Het hof in Leeuwarden doet daarover binnen twee maanden uitspraak.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.