Loohuis onderschrijft rapport: Kind moet centraal staan

HOOGEVEEN - "Wij voelen ons zeer verantwoordelijk en dat is ook de reden dat we meteen na de dood van Sharleyne hebben gezegd dat er in alle openbaarheid over gesproken moet worden en dat er een grondig onderzoek moet plaatsvinden." Zo reageert burgemeester Loohuis van Hoogeveen op het kritische rapport dat drie inspecties uitbrachten na onderzoek naar de hulpverlening in de zaak Sharleyne.
De inspecties publiceerden het rapport vanmorgen officieel. Gisteravond lekte het al uit. Volgens Loohuis is het een "goed, duidelijk en genuanceerd rapport."

Genuanceerd

"Inderdaad, er is kritiek op de werkwijze", erkent Loohuis, "maar het rapport geeft ook aan dat de hulpverleners op zich de richtlijnen en protocollen goed hebben gevolgd, en dat de hulpverlening voor zowel de vader als de moeder heel intensief is geweest en dat ook het kind op gezette tijden is gezien", stelt hij. "Maar het kind had vaker in de schijnwerpers moeten staan. En dat onderschrijven wij ook."

'Iedereen geraakt'

"Maar dat doet natuurlijk niets af aan het feit dat wat er gebeurd is een drama is. Ik weet zelf ook, zowel uit mijn werkervaring als uit mijn privé-ervaring, dat er niets zo erg is als het verliezen van een kind. En dat heeft ons ook allemaal geraakt. Niet alleen het college, de raad en de samenleving, maar ook de hulpverleners die betrokken zijn geweest bij dit gezin."


Veranderingen

Het rapport vereist op vijf punten aanpassingen in de werkwijze van de gemeente. Dat moet er voor zorgen dat het kind meer centraal komt te staan in dit soort gevallen. Daarvoor krijgt de gemeente drie maanden de tijd. Loohuis zegt daar al mee bezig te zijn. "Het zou natuurlijk raar zijn als wij een jaar wachten tot het rapport van de inspectie uitkomt, om dan pas aan het werk te gaan. U mag van mij aannemen dat wij ook na de gebeurtenissen ook zelf de boel hebben doorgelicht. En toen hebben wij ook de conclusies getrokken die de inspectie nu trekt. Wij onderschrijven ook dat er meer focus op kind moet zijn. En dat is natuurlijk ook al ingevoerd."

Verbetering na 2015

Loohuis stelt dat de inspectie concludeert dat het proces verbeterde nadat de gemeente in januari 2015 de regie over de jeugdzorg kreeg. "Maar dat betekent niet dat er voldoende werd gedaan. De centrale lijn in het rapport van de inspectie is dat de gemeente een stap extra had moeten doen, en dat is niet gedaan", licht verslaggever Hielke Meijer toe.

Persoonlijk verantwoordelijk?


"Op 6 juni bespreken we het rapport van de inspecties en de conclusies die het college daaruit trekt in de raadsvergadering. Maar ik kan er niet op vooruitlopen welke gevolgen dit kan hebben." De burgemeester weet niet hoe het nu precies verder gaat met de schadevergoeding die de advocaat van de vader van Sharleyne van de gemeente Hoogeveen eist. "Als er iemand verantwoordelijk is, dan zijn wij dat. Of dit tot een procedure leidt weet ik niet, maar ik sluit het niet uit."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.