ACV-trainer Hans de Jong: we hebben 60 procent kans

VOETBAL - ACV-trainer Hans de Jong heeft veel vertrouwen in een goede afloop morgenmiddag in de finalewedstrijd van de Asser club tegen FC Rijnvogels voor een plek in de nieuwe 3e divisie. "Ik denk dat we, door de 1-0 thuiszege van vorige week, 60% kans hebben om te promoveren. De groep is er klaar voor. We hebben er zin in."
Gisteravond werkte de selectie, inclusief aanvoerder Guus de Vries die weer fit is na zijn liesblessure, de laatste training af. "We hebben plezierig getraind zodat iedereen met een goed gevoel afreist naar Katwijk. We hebben geen gekke dingen gedaan, alleen de puntjes op de i gezet. We zijn alle afspraken nagelopen en hebben verschillende scenario's doorgesproken."

"Door de geweldige regels van de KNVB missen we Jongeling"

Guus de Vries is dus weer inzetbaar en zal ook gaan spelen is de verwachting. Iemand die er niet bij is is Erich Jongeling. De centrale verdediger kreeg vorige week geel en is geschorst. Tot grote frustratie van De Jong: "Iedereen wil alles spiegelen aan het betaalde voetbal. Nou, in dat geval heeft de KNVB nog wel wat stappen te maken. In het betaalde voetbal spelen de clubs 34 wedstrijden en levert de 5e, 10e en 15e gele kaart één duel schorsing op. Bij ons ben je vanaf de derde gele kaart geschorst en daarna bij elke gele kaart opnieuw. In de laatste duels moeten spelers daarom met de handrem erop spelen en in de nacompetitie, wanneer het er om gaat, is elke kaart funest. Ik kan daar eerlijk gezegd niet bij. Hoe dat anders kan? Nou je kan ervoor kiezen de gele kaarten te schrappen wanneer de nacompetitie begint, maar je kan ook een ruimere marge hanteren zoals in het profvoetbal. Zeker volgend seizoen wanneer clubs in de derde divisie, maar ook in de hoofdklasse, al meer dan 30 duels spelen."

"We gaan niet leunen"

Ondanks de 1-0 voorsprong, wat betekent dat ACV aan een gelijkspel genoeg heeft morgen, is De Jong niet van plan om af te wachten in Katwijk. "We gaan niet leunen. Daar hebben we de ploeg ook niet voor. We proberen hetzelfde te doen als vorige week. We gaan dus op zoek naar een treffer. Helaas hebben we er vorige week, ondanks grote kansen, maar één gemaakt. Ik heb de beelden nog wel teruggezien. Tja, natuurlijk vind ik nog steeds dat we een strafschop hadden moeten krijgen na de overtreding op Eleveld en ook Popovic had gewoon moeten scoren. Maar ja, ik kan het niet meer terugdraaien. Het bleef bij 1-0."

Afscheid door de voordeur

De Jong zit tegen FC Rijnvogels voor de laatste keer op de bank bij ACV. Na twee seizoenen vertrekt hij bij de Asser club. "Met opgeheven hoofd en door de voordeur", aldus de oefenmeester, die in zijn eerste seizoen ook al de nacompetitie haalde. "Het ging dit seizoen voor de winterstop niet goed, maar vanaf januari groeide het geloof en hebben we een zeer sterk gespeeld. Of ik als trainer het maximale uit de groep heb gehaald? Als wij promoveren dan vind ik dat wij, als technische staf, dat zeker hebben gedaan."
LIVE op TV Drenthe
FC Rijnvogels - ACV wordt morgenmiddag live uitgezonden op TV Drenthe. De uitzending begint vijf minuten voor de wedstrijd: om 14.25 uur.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.