Van schoon naar nóg schoner drinkwater uit de Drentsche Aa

GLIMMEN - Er is nog veel nodig om te zorgen dat overschrijdingen van de norm voor bestrijdingsmiddelen in de rivier de Drentsche Aa niet meer voorkomen. Dat zegt een woordvoerster van het Waterschap Hunze en Aa's.
De Drentsche Aa is de enige beek waar drinkwater uit wordt gemaakt. Het water is al heel schoon, maar de kwaliteit moet nog beter.

Naar nul overschrijdingen

"In de jaren '90 hadden we ongeveer twintig overschrijdingen per jaar. Dat is al wel gehalveerd, we zitten nu op zeven tot acht overschrijdingen. Uiteindelijk, in 2023, moeten we terug naar één of nul overschrijdingen`, zegt Erna Alting van het waterschap. "We gaan heel hard aan de slag met de mensen die in het gebied wonen of werken om dat te realiseren."

Nieuwe technieken

Er gebeurt al veel om vervuiling van het grondwater te voorkomen. Zo zijn er in Drenthe elf vul- en spoelplaatsen waar onder meer boeren terechtkunnen. Daar wordt het spoelwater opgevangen van bijvoorbeeld het wassen van landbouwvoertuigen. Pas als het water is gezuiverd, gaat het naar het riool toe.
Boer Otto Willem Eleveld uit Hooghalen zegt dat boeren al veel hebben geïnvesteerd in verbeterde spuittechnieken: "Kunstmeststrooiers zijn beter af te stellen en kantstrooiers worden bewaakt met gps, waardoor je buiten het perceel niet kunt spuiten."

Gif onnodig

Particulieren kunnen volgens de Natuur- en Milieufederatie Drenthe zelf ook veel doen om te voorkomen dat bestrijdingsmiddelen in het grondwater terechtkomen. "Schrobben met heet water helpt goed tegen onkruid. De ouderwetse krabbers doen het ook prima," zegt Judith van den Berg van NMF Drenthe.
Slakken kun je volgens haar weren door hun natuurlijke vijand in je tuin te lokken. "Plaats een nestkastje voor vogels of creëer een rommelhoekje in je tuin voor de egel. Als je dan nog steeds last hebt van slakken, kun je een kommetje bier ingraven in de tuin waar ze in verdrinken. Maar dat is natuurlijk niet erg diervriendelijk," aldus Van den Berg.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.